GroenLinks

GroenLinks-commissie presenteert campagne-evaluatie

4 juli 2007

GroenLinks moet ontsnappen uit de marge van de kiezersmarkt waarin de partij nu zit opgesloten, zo luidt de belangrijkste aanbeveling van de evaluatiecommissie die de afgelopen maanden de verkiezingscampagnes van GroenLinks onderzocht.

Met een helder sociaal en groen gezicht kan GroenLinks meer kiezers bereiken, denkt de evaluatiecommissie onder leiding van oud-Kamerlid Bram van Ojik. Hij presenteerde op 4 juli een eindrapport met de titel Scoren in de linkerbovenhoek. Daarmee verwijst de commissie naar een schema van het Kieskompas. Volgens het Kieskompas was GroenLinks de meest progressieve en linkse partij die meedeed aan de Kamerverkiezingen van 2006.

Aanbevelingen
Commissievoorzitter Bram van Ojik presenteerde een aantal aanbevelingen over de standpunten en de organisatie van GroenLinks. De afgelopen maanden heeft de commissie tijdens negen bijeenkomsten met meer dan 500 leden gesproken over hun visie op GroenLinks. Daarbij ging het ook over de koers, het imago en de cultuur van de partij. Daarnaast sprak de commissie nog apart met ruim twintig actieve GroenLinksers en andere deskundigen.Het partijbestuur komt eind augustus met een officiële reactie op het evaluatierapport. Het zal dan ook concrete voorstellen doen voor een vervolg op de door de commissie Van Ojik gepresenteerde aanbevelingen. De bestuursreactie wordt behandeld door de Partijraad van 8 september.

"De tijd vooruit"
Naast het rapport van de evaluatiecommissie, publiceerde het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks een studie naar maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen dertig jaar. Onder de titel 'De tijd vooruit' is een analyse gemaakt van belangrijke maatschappelijke veranderingen en hun invloed op de positie van GroenLinks. Bart Snels, directeur van het Wetenschappelijk Bureau is optimistisch: "De afgelopen jaren waren de ontwikkelingen goed voor conservatieve partijen; nu het economisch beter gaat, ontstaat er meer ruimte voor een moderne en progressieve partij als GroenLinks.

Meer informatie:
Rapport Evaluatiecommissie (PDF):
http://www.groenlinks.nl/partij/evaluatie/scorenindelinkerbovenhoek.pdf

"De tijd vooruit" (PDF), Bart Snels en Noortje Thijssen (PDF): http://www.groenlinks.nl/publicaties/wetenschappelijk/detijdvooruit.pdf