Gemeente Rotterdam

Nr. 130

4 juli 2007

Samenwerking Vorming & Ontwikkeling in Wijkacademie

De Rotterdamse instellingen voor Vorming & Ontwikkeling (V&O) slaan de handen ineen om te komen tot een wijkacademie. Dit voorstel, dat aansluit bij de doelen van vorming en ontwikkeling én bij Stadsburgerschap, hebben zij vandaag gedaan aan wethouder Orhan Kaya van participatie en cultuur. De wethouder steunt het initiatief van harte. In het najaar 2007 organiseren de V&O instellingen een conferentie om de ideeën met de wijken en lokale maatschappelijke organisaties te bespreken en de invulling van de academie nader uit te werken.

De instellingen voor Vorming & Ontwikkeling spelen een belangrijke rol in het participatiebeleid van de gemeente Rotterdam: het Stadsburgerschap. Zij bieden laagdrempelige activiteiten die aansluiten bij de vraag van Rotterdammers naar educatie en andere activiteiten gericht op ontplooiing waardoor de mogelijkheden tot participatie in de samenleving toenemen. Het aanbieden van activiteiten op locatie - in de wijk - is een logische stap om het aanbod van de V&O organisaties zo dicht mogelijk te organiseren bij de Rotterdammers voor wie de cursussen en activiteiten bedoeld zijn.

Voor de V&O instellingen ligt het maatschappelijk belang van hun werk naast de persoonlijke ontwikkeling van het individu ondermeer in de participatie van Rotterdammers en het versterken van de sociale cohesie.

Het initiatief tot samenwerking is een resultaat van de expertmeeting voor V&O instellingen die op 7 maart 2007 door Jeugd, Onderwijs en Samenleving van de gemeente Rotterdam werd georganiseerd. De V&O instellingen die gaan samenwerken zijn: Pluspunt, Dona Daria, Doe Zelf school, Nivon, Rotterdamse Volksuniversiteit, Scala, LOV en het COS (Centrum voor ontwikkelingssamenwerking).

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam