Siemens

Persbericht

0707.948

Den Haag, woensdag 4 juli 2007

Hydro en Siemens werken samen bij de ontwikkeling van drijvende windmolens

Het Noorse energieconcern Hydro en Siemens Power Generation (PG) hebben een overeenkomst gesloten over samenwerking bij de ontwikkeling van drijvende windmolenplatforms op basis van het Hywind-concept van Hydro. Siemens zal de eerste windturbine leveren voor het demonstratieplatform dat voor de Noorse kust zal worden gebouwd.

Het plaatsen van windmolens op platforms voor de kust heeft verschillende voordelen. Om te beginnen is de negatieve visuele impact geringer. Voorts halen offshore-windturbines vanwege de stabielere en gunstigere windcondities op zee hogere energierendementswaarden. Bovendien kunnen drijvende windmolens gebouwd worden op plaatsen met een grotere waterdiepte. Hydro beschikt op dit moment over de vergunning voor een demonstratieplatform voor de kust van het eiland Karmoey in het zuidwesten van Noorwegen. De onderneming onderzoekt verder de mogelijkheid om het drijvende windmolenplatform in de omgeving van een olieplatform te installeren, om dit op regeneratieve energie te laten werken.

"We zijn blij, dat het ons gelukt is om Siemens bij het team te betrekken", aldus Alexandra Bech Gjoerv, hoofd van de afdeling New Energy bij Hydro. "Siemens Power Generation is nu al een van de grootste aanbieders van offshore-windmolens op vaste fundamenten. Dit nieuwe technologische partnerschap brengt ons een wezenlijke stap dichter bij 's werelds eerste drijvende windmolenpark op zee."

"De ontwikkeling van marktrijpe drijvende offshore-fundamenten is een grote technologische uitdaging", aldus Andreas Nauen, hoofd van de business-unit Wind Power bij Siemens PG. "Deze strategische overeenkomst met Hydro brengt ons in de ideale positie voor de uitbreiding van onze beproefde technologie in de toekomst en de uitbouw van onze leidende positie in de groeimarkt van de offshore-windenergie."

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting
Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
http://www.hydro.com/library/images/press_room/news/2005_11/vind_03.jp g