Sri Lanka: rekruteren kindsoldaten gaat door 04 juli 2007, Den Haag - Alleen al dit jaar zijn op Sri Lanka volgens Unicef 199 kinderen gerekruteerd door rebellengroeperingen. De VN-kinderrechtenorganisatie registreert de ontvoerde kinderen en onderhandelt met de strijdende partijen over hun vrijlating. Met hulp van Unicef zijn 133 kinderen inmiddels weer thuis.

Gevluchte kinderen in de buurt van Batticaloa. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss
Gevluchte kinderen in de buurt van Batticaloa. Foto: Unicef Sri Lanka/2007/Weiss

Op Sri Lanka is de strijd tussen de Tamil Tijgers en de regering weer in alle hevigheid losgebarsten, met grote gevolgen voor de bevolking. De humanitaire situatie verslechtert met de dag. Sinds april vorig jaar zijn ongeveer 300.000 mensen voor het geweld op de vlucht geslagen. De helft van de vluchtelingen verblijft in het oostelijke district Batticaloa. Zowel regeringstroepen als rebellen maken het hulpverleners moeilijk om de bevolking in het conflictgebied te bereiken. Bovendien kampen hulporganisaties met een tekort aan fondsen.

Gevaren
Vooral kinderen staan bloot aan allerei gevaren. Ze raken ondervoed, of kunnen geen onderwijs volgen omdat scholen gesloten zijn of als opvangruimtes voor vluchtelingen dienen. Ziektes krijgen vrij spel, doordat de beschikbaarheid van schoon water en sanitaire voorzieningen zijn afgenomen. Bovendien lopen kinderen het risico als soldaat gerekruteerd te worden. Zowel de Tamil Tijgers als de door het regeringsleger gesteunde Karuna-factie, een beweging die zich van de Tamils heeft afgescheiden, maken zich hieraan schuldig.