Wageningen Universiteit

4 jul 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR, het Productschap Diervoeder (t.b.v. CVB) en Blgg zijn samen met de Eenheid Dier van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) uit België onlangs gestart met een onderzoek naar de voederwaarde van grasklavermengsels. Het onderzoek is er op gericht om een betere schatting van de voederwaarde op de analyse-uitslagen van de boeren te krijgen.

In de biologische veehouderij wordt klaver in grasland gebruikt voor de binding van stikstof. Door het mestbeleid heeft het gebruik van klaver in grasland ook in de gangbare melkveehouderij meer en meer aandacht gekregen. Witte klaver wordt toegepast in blijvend grasland. Rode klaver, met of zonder gras, wordt als voedergewas meestal gemaaid. Ervaringen uit de biologische veehouderij geven aan dat de voederwaarde van rode klaver waarschijnlijk wordt onderschat met de huidige schattingsmethode. Uitkomsten van voederproeven, uit de jaren negentig, met grasklaver wijzen in dezelfde richting. Bij melkkoeien werd een hogere melkproductie gezien dan op grond van de berekende voederwaarde werd verwacht.De voederwaarde van klaver wordt uitgedrukt in energiewaarde (VEM) en eiwitwaarde (DVE/OEB). Voor de berekening van de voederwaarde van ruwvoeders zijn formules opgesteld die afgeleid zijn van intensief dieronderzoek. Voor klaver zijn de huidige formules nauwelijks gebaseerd op proeven met dieren, maar grotendeels pragmatisch tot stand gekomen. Daarmee zijn ze minder betrouwbaar dan de formules voor gras(kuil) en snijmaïs. De formules voor (gras)klaver moeten dus nodig worden verbeterd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met zowel witte als rode grasklavermengsels. Van beide mengsels wordt materiaal ingekuild met verschillende aandelen klaver. Daarnaast worden ook verschillende groeistadia van de klaver meegenomen. Het verzamelen van de verschillende partijen uit praktijkpercelen is inmiddels begonnen. De verwachting is dat begin 2009 de nieuwe voederwaardeformules kunnen worden ingevoerd.
ASG gaat samen met het ILVO uit België het dieronderzoek doen met grasklaver. Het CVB en Blgg zorgen vervolgens voor nieuwe schattingsformules en de implementatie ervan in de praktijk.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Productschap Zuivel en het Ministerie van LNV. Daarnaast wordt ook een financiële bijdrage geleverd door het Productschap Diervoeder.

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl