ABVAKABO FNV

FNV verbaasd over ontslagplan kabinet

De FNV is `erg verbaasd' over het ontslagplan dat het kabinet op 3 juli heeft gepresenteerd, aldus FNV-bestuurder Wilna Wind. Wind spreekt in een eerste reactie van `een kil plan'. Wind: "Ik weet niet wie het kabinet hiermee denkt te helpen. Maar voor werknemers zie ik in de gauwigheid alleen maar nadelen."

Ontslag via de rechter wordt soepeler, sneller en goedkoper. Uitgaven voor scholing mogen gekort worden op de ontslagvergoeding of afgetrokken van de opzegtermijn. Voor groepen die nu bij ontslag niets krijgen, zit er geen enkele verbetering in.

Wind: "Wij laten onze knappe koppen hierop studeren. Maar ik ben bang dat we hier gauw klaar mee zijn. Ik ben ook erg verbaasd dat het kabinet hiermee durft te komen. Dan kunnen we net zo goed meteen meneer Wientjes op Sociale Zaken zetten. Want hier zitten alleen maar voordelen voor de werkgevers in."

Overigens blijft de FNV van mening dat versoepeling van het ontslagrecht niet helpt om meer mensen aan het werk te krijgen. Wind: "Het is ook nu al heel gemakkelijk om mensen te ontslaan. Onze prioriteit ligt bij het aan het werk helpen van al die honderdduizenden die nu nog aan de kant staan. En daarbij helpt helemaal niet als je het nog gemakkelijker en goedkoper maakt voor werkgevers om van mensen af te komen."

De FNV verwacht in de loop van volgende week met een uitgebreide reactie te komen.