FNV


3-7-2007 FNV over aanpak topinkomens: kabinet moet huiswerk overdoen
De FNV is teleurgesteld in de aanpak van de topinkomens door het kabinet. Dat schrijft FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak aan de verantwoordelijke bewindslieden Bos (Financiën) en Donner (Sociale Zaken), alsmede de Tweede Kamer. Nederlands grootste vakcentrale vindt dat het kabinet haar huiswerk moet overdoen.

Naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer constateert de FNV dat de fiscale mogelijkheden om extreme bezoldiging van bestuurders in de private sector te ontmoedigen en aan te pakken, onvoldoende zijn verkend:

"Een nota waarin die mogelijkheden worden verkend, lag niet voor en in het debat werd ook niet alsnog om een dergelijke nota verzocht, " aldus Gortzak in zijn brief.

Volgens de tweede man van de FNV verdienen specifieke maatregelen om de topinkomens alsnog aan te pakken nader onderzoek. Zo noemt Gortzak o.a. het verhogen van de inkomstenbelasting van topbestuurders met een salaris van meer dan 300.000 euro.

Ook vind de FNV dat de bezoldigingsnormen, zoals die staan in de Code Tabaksblat - een door het bedrijfsleven zelf opgestelde gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven - gewijzigd moeten worden.

Zo vindt de vakcentrale dat bijvoorbeeld het variabele deel van beloningen van bestuurders gemaximeerd zou moeten worden tot ten hoogste de helft van de totale bezoldiging.

brief aan minister Bos over bezoldiging 3 juli 2007

Right 2 unite