Gemeente Assen


Actueel

Bewonersoverleggen en gemeente tekenen nieuwe overeenkomst

Assen, 3 juli 2007

Bewonersoverleggen en gemeente ondertekenen op 4 juli in de raadzaal de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst regelt de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de bewonersoverleggen. In vergelijking met de vorige overeenkomst krijgen de bewonersoverleggen meer te zeggen over hun eigen wijk.

Tijdens de bijeenkomst ondertekenen de bewonersoverleggen van Marsdijk, Pittelo, Noorderpark, centrum, Assen Oost en Assen West de overeenkomst. Nieuw is dat ook het dorpenoverleg de samenwerkingsovereenkomst ondertekent. De overleggen van Peelo en Kloosterveen ondertekenen mogelijk in een later stadium. De Groningse projectleider burgerparticipatie en stadsdeelcoördinator Wilma van Geffen houdt voor de ondertekening een inleiding.

De nieuwe overeenkomst geeft de overleggen op zes punten adviesrecht. Het gaat daarbij om verkeersveiligheid, netheid en staat van onderhoud van de woonomgeving, het voorzieningenniveau in de wijk, de aanpak van overlast en kleine criminaliteit en de (her)inrichtingsplannen van de wijk. Wanneer het college afwijkt van het advies van het bewonersoverleg moet ze dit voldoende motiveren.

Naast het adviesrecht hebben de bewonersoverleggen de mogelijkheid om ongevraagd adviezen aan de gemeente te geven. Ook kunnen zij wensen en signalen van wijkbewoners onder de aandacht van de gemeente brengen.

De gemeente stelt jaarlijks een budget beschikbaar aan de wijk voor projecten die gericht zijn op de inrichting van de openbare ruimte of activiteiten die de leefbaarheid van de wijk bevorderen. Het bewonersoverleg adviseert over de besteding van het wijkbudget.

Verder maken de bewonersoverleggen en de gemeente in de overeenkomst afspraken over de samenwerking. Die afspraken gaan over het uitwisselen van informatie en contacten tussen overleggen en gemeente. Ook is de afspraak gemaakt dat het college een keer in de twee jaar een bezoek aflegt aan iedere wijk.