Time : 13:45:43
Date : 04 July 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Mogelijk vogelgriep (H5N1) in Frankrijk (Moselle): het FAVV roept op tot verhoogde waakzaamheid

Na de vaststelling van nieuwe gevallen van vogelgriep (H5N1) bij wilde vogels in Duitsland en de verdenking dat ook Frankrijk getroffen is, roept het federale Voedselagentschap FAVV iedereen op om zich klaar te maken voor een strenger toepassen van de preventieve maatregelen.

In de voorbije dagen werden opnieuw gevallen van vogelgriep vastgesteld in Europa. Er zijn nu al op vier locaties besmette wilde vogels aangetroffen: drie gevallen in Duitsland en een in Tsjechië. In Tsjechië werden bovendien twee pluimveehouderijen getroffen. Vandaag meldde Frankrijk dat er een grote kans bestaat dat in het departement Moselle (tussen Metz en Straatsburg) wilde zwanen besmet zijn met het hoogpathogene virus. Het is onduidelijk hoe vogelgriep in de Europese Unie is binnengekomen, maar deze vaststellingen dwingen de lidstaten om zich voor te bereiden op een verdere verspreiding van het vogelgriepvirus.

Het federale Voedselagentschap en de Minister van Volksgezondheid willen iedereen eraan herinneren dat de volgende maatregelen nog steeds onverminderd van kracht zijn:

·In de gevoelige gebieden geldt nog steeds het verplicht afschermen van professioneel gehouden pluimvee. Alle pluimvee, ook dat van particulieren, moeten binnen of afgeschermd gevoed en gedrenkt worden


·In het hele land moet alle professioneel gehouden pluimvee binnen of afgeschermd gevoed en gedrenkt worden

Als bevestigd wordt dat de wilde zwanen in Frankrijk besmet zijn met het hoogpathogene vogelgriepvirus, dan zullen deze preventieve maatregelen verstrengd worden:

·occasionele verkoop van pluimvee door particuliere pluimveehouders op openbare markten zal verboden worden;

·handelaars zullen enkel nog pluimvee van gegarandeerde herkomst (dwz 10 dagen afgeschermd) mogen verkopen op openbare markten;
·de uitlaadregeling voor professioneel gehouden pluimvee zal strenger worden.

De recente gevallen van vogelgriep in Duitsland en in Tsjechië en het vermoeden dat er ook vogelgriep is in Frankrijk tonen aan dat de ziekte ons land nadert. In het geval van een uitbraak in België zal iedereen die pluimvee houdt (professioneel of als hobby) zijn dieren binnen 24 uur moeten afschermen.

Het Agentschap vraagt iedereen om aandachtig te zijn. Wie een verdacht aantal dode vogels aantreft in de natuur (1 zwaan, 5 eenden,
20 andere watervogels), kan nog steeds terecht op het nummer 0800 99
777.

In 2007 werden reeds meer dan 1000 wilde vogels gecontroleerd op H5N1. De resultaten tonen aan dat er op dit ogenblik nog geen vogelgriep werd vastgesteld in België.

Meer informatie kan u vinden op www.influenza.be en www.favv.be.

contactpersoon voor de pers:
inge jooris

0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be
http://www.influenza.be