Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 129

4 juli 2007

Eindrapportage onderzoek: intensieve begeleiding Jobs First succesvol

Psychische problemen staan weg naar werk niet in de weg

Intensieve begeleiding bij het zoeken naar werk levert goede resultaten op voor werklozen met psychische problemen die moeilijk aan het werk komen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO naar het project Jobs First. 40 procent vond betaald werk of vrijwilligerswerk of was gestart met een opleiding na afloop van het begeleidingstraject. In het verleden vond bemiddeling naar werk voor deze groep vaak niet plaats omdat ze als te moeilijk werd gezien. Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) nam woensdag 4 juli het eerste exemplaar van de eindrapportage van het onderzoek in ontvangst.

Het onderzoek toont ook aan dat de intensieve begeleiding leidt tot minder depressiviteit, meer zelfvertrouwen en een actievere houding bij de deelnemers. Meer zelfvertrouwen en vertrouwen in het eigen kunnen, vergroot de kans dat zij ook na de begeleiding aan het werk blijven.

Jobs First is een innovatief project van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam (SoZaWe) en de stichting Pameijer. Dit project is opgezet om werklozen met psychische problemen en een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. De deelnemers krijgen een stageplaats aangeboden en worden intensief begeleid en gecoacht. Zij leren vaardigheden om aan het werk te komen en werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen. In het onderzoek werden gedurende een half jaar twee groepen van elk 40 personen gevolgd. De ene groep werd begeleid volgens de Jobs First methode, terwijl de andere groep op reguliere wijze werd begeleid.

Op grond van de resultaten van Jobs First heeft Rotterdam nieuwe re-integratietrajecten gestart waaraan ook deze doelgroep kan deelnemen. Dit past in het beleid van Rotterdam dat erop gericht is iedereen op de arbeidsmarkt dan wel in de samenleving mee te laten doen.

noot voor de redactie/