VVD



3-7-2007

VVD maakt zich sterk voor restauratie Spinozahuis

Atzo Nicolaï, cultuurwoordvoerder van de VVD Tweede Kamerfractie, vraagt aandacht voor de restauratie van het Spinozahuis.

De VVD Tweede Kamerfractie, bij monde van cultuurwoordvoerder Atzo Nicolaï, wil van minister Plasterk weten waarom er geen gelden zijn vrijgemaakt voor de restauratie van het Spinozahuis in Rijnsburg.

Het huis waar de wereldberoemde filosoof Spinoza (1632-1677) een tijdlang heeft gewoond en gewerkt, verkeert in een staat van verval. De vereniging die zich over huis ontfermt, is druk bezig met het inzamelen van geld om het huis op te knappen. Er is in totaal 220.000 euro nodig waarvan de stichting de helft al heeft ingezameld. Nicolaï vindt het vreemd dat de minister hier geen actie heeft ondernomen. "Spinoza is van cruciaal belang voor zowel de geschiedenis van de wijsbegeerte als onze nationale geschiedenis. Met name zijn verhandelingen over politiek en verdraagzaamheid zijn van onschatbare waarde. Het huis in Rijnsburg moet echt worden opgeknapt om de overlevering van Spinoza luister bij te zetten.''

Nicolaï heeft zijn zorgen geuit in een set schriftelijke vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: precies alle beleidsonderdelen waar Spinoza het best tot zijn recht komt. Hieronder treft u de vragen van Nicolaï.


1. Heeft de minister kennis genomen van het artikel `Red het Spinozahuis'?


2. Deelt de minister de opvatting dat het nog grotendeels authentieke Spinozahuis, waar de filosoof werkte aan pleidooien voor verdraagzaamheid en tolerantie, een historische, culturele maar ook educatieve functie kan vervullen?


3. Is de minister met ons van mening dat de erfenis van Spinoza in brede zin, het waard is om te conserveren voor onze generatie en toekomstige generaties?


4. Voor de restauratie van het Spinozahuis is ongeveer 220.000 euro nodig. Uit eigen beweging heeft de `Vereniging Spinozahuis' reeds
120.000 euro binnengehaald, waarvan 22.000 euro is toegekend vanuit private middelen. De overige fondsen keren pas geld uit wanneer de complete begroting is gedekt. Kan de minister aangeven waarom (nochtans) geen budget is toegekend om deze impasse te doorbreken?


5. Welke inspanningen gaat de minister verrichten om de `Vereniging Spinozahuis' op korte termijn in staat te stellen het huis te restaureren?

Dinsdag 3 juli 2007

NRC Handelsblad, 16 juni 2007.