VVD



3-7-2007

Tweede Kamer maakt vuist richting Sarkozy

De Nederlandse regering zal zich zowel in de Europese Unie als in eigen land hard moeten inzetten op het terrein van vrije en onvervalste concurrentie.

VVD-Europawoordvoerder Han ten Broeke heeft vandaag, 3 juli 2007, nipte steun gekregen voor een motie die het Europa van staatssteun en beschermingsconstructies, zoals bepleit door de Franse president Sarkozy, afwijst. De coalitie was verdeeld omdat de PvdA de kant koos van de SP.

De motie van Ten Broeke en Ormel (CDA) roept de regering op, pal te blijven staan voor de principes van vrije internationale marktwerking. De Franse president Sarkozy had op de top in Brussel voor elkaar gekregen de woorden 'vrij' en 'onvervalst' te schrappen uit de verworpen grondwet. De VVD luidde direct de alarmbel in het debat met de regering en eist met deze motie dat de vrije en eerlijke concurrentie in Europa overeind blijft. Door de regering op te dragen zich te blijven verzetten tegen deze Franse wens, heeft Nederland een duidelijk signaal afgegeven richting Parijs. Ten Broeke: "Ik ga er vanuit dat Balkenende voor de Nederlandse belangen blijft opkomen, te weten de vrije en eerlijke concurrentie. Hij wil graag de VOC-mentaliteit? Prima, voor de VVD staat dat voor Vrijheid, Ondernemersschap en Concurrentie!"

Ten Broeke vindt het tekenend dat de PvdA, anders dan CDA en ChristenUnie heeft tegengestemd. Het gaat hier nota bene om de partij van staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken die zich een fan toonde van de interne markt. Ten Broeke: "Dit is wederom een bewijs dat de PvdA gekaapt is door de SP en zelfs niet op durft te komen voor Nederlandse belangen, consumenten en ondernemingen. Onze welvaart en banen hangen namelijk af van die eerlijke concurrentie op de Europese markt."