VVD



4-7-2007

VVD eist duidelijkheid over Poolse en Roemeense betrokkenheid bij CIA-detentiecentra

VVD-woordvoerder Hans van Baalen wil dat de Poolse en Roemeense regeringen hun ontkenning van de betrokkenheid bij het geheime CIA-detentieprogramma met feiten onderbouwen.

Het rapport-Marty van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa levert misschien geen sluitend bewijs voor deze betrokkenheid op, maar maakt deze betrokkenheid wel aannemelijk. Van de Polen en Roemenen kan geen tegenbewijs worden verlangd, maar wel plausibele argumentatie. Hierop moet minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in EU-verband aandringen (motie van o.a. Pechtold en Van Baalen).

Voorts kreeg Van Baalen van minister Verhagen de toezegging dat de uitkomsten van de bijeenkomst van internationale juristen in Kasteel Oud-Poelgeest, die op initiatief van de VVD door Buitenlandse Zaken werd bijeengeroepen, in een concreet plan van aanpak wordt vertaald. De VVD had, overigens, bij de behandeling van de betroting voor 2007 om deze Oud-Poelgeest-bijeenkomst verzocht. De VVD hecht eraan dat er duidelijkheid wordt geschapen over de positie van terreurverdachten, die strikt juridisch niet onder de Conventies van Genève vallen.


4 juli 2007

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl