VVD



4-7-2007

Eerste reactie VVD op ontslagrechtplannen Donner

Nicolai: 'Plannen zijn halfslachtig. Kabinet pakt niet door.'

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft gisteren, 3 juli
2007, voorstellen gedaan over de vernieuwing van het ontslagrecht. Zo wil hij hogere ontslagvergoedingen uitkeren en de kantonrechterprocedure beëindigen. De VVD vindt de plannen halfslachtig en oordeelt dat dit niet de juiste speerpunten zijn die de nodige versoepeling van het ontslagrecht in zich dragen. De liberalen willen in de eerste week van september een debat aanvragen om over de uitkomsten van Donners voorstel te praten.

De minister heeft zijn voorstellen naar werkgevers- en werknemersorganisaties gestuurd ter beoordeling. Tot de eerste week van september hebben deze organisaties de tijd om te reageren op de plannen. De VVD is zeer benieuwd hoe de plannen zullen landen bij de bonden en organisaties. Atzo Nicolaï, woordvoerder Sociale Zaken van de VVD-Tweede Kamerfractie, vindt dat het kabinet niet doorpakt met de gepresenteerde voorstellen. Nicolaï: "Ik zie in deze voorstellen te weinig versoepeling om juist meer mensen aan het werk te krijgen. Daar moet het toch om gaan? Om juist de 'have-nots' aan een baan te helpen?" Daarnaast zijn de voorgestelde vergoedingen te hoog en worden de optoppingen voor oudere werknemers niet geschrapt waardoor ze minder snel aan nieuwe baan kunnen beginnen. Dit kost werkgevers veel geld. Daarnaast is het hanteren van absolute maximumbedragen, zoals wat Donner voorstaat, in strijd met de geest van de ontslagvergoedingen. De VVD is juist van mening dat een ontslagvergoeding gerelateerd moet zijn aan het salaris.

Een positief aspect van de plannen is wel dat een werkgever nu zelf kan bepalen over het ontslag van zijn personeel. Nu moet dat nog via de vaste procedure van de kantonrechter, maar volgens het plan van Donner wordt dit traject geschrapt. Nicolaï is wel benieuwd hoe lang de voorstellen van Donner zal standhouden gezien de spanningen in de coalitie met betrekking tot het onderwerp ontslagrecht.


4 juli 2007