Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders geeft 15 miljoen euro voor ontwikkeling Afgaans rechtssysteem

04 jul 2007 | Minister Koenders heeft dinsdag vijftien miljoen euro toegezegd aan de Afghaanse president Karzai om het juridische systeem in Afghanistan te ondersteunen.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) deed dit op een conferentie in Rome over de versterking van mensenrechten en de rechtsstaat in Afghanistan. Het bedrag valt onder de paraplu van het Afghan Reconstruction Trust Fund en is bestemd voor de ontwikkeling van mensenrechten, vrouwenrechten, gelijke toegang tot het juridische systeem, training van rechters en juridische infrastructuur. Daarbij heeft minister Koenders kritische opmerkingen gemaakt over de mensenrechtensituatie.
Minister Koenders en Secretaris-Generaal Ban Ki-moon in Rome Koenders en Ban Ki-moon
Foto: Eskinder Debebe (VN)

Tijdens de conferentie sprak Koenders ook met Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon en de speciale VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan, Tom Koenigs. Ban Ki-moon en Koenigs reageerden positief op het Nederlandse voorstel om een speciale VN-vertegenwoordiger voor Uruzgan te benoemen. Vanuit Kabul zou deze vertegenwoordiger belast worden met VN-programma's voor de regio en politieke relaties.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl