Gemeente Den Haag

Geschiedenis gaat door de maag

Op basis van de situatie in de winter van 1940/1941 wordt de voedseldistributie in Den Haag belicht. In het verlengde hiervan wordt ook de voedseldistributie vanaf 1915 in beeld gebracht. De naam van de tentoonstelling "In de Rij" is gekozen omdat voor veel mensen voedseldistributie en schaarste synoniem zijn voor ellenlange rijen.

De geschiedenis van de distributie van eerste levensbehoeften door de overheid begint in Den Haag in maart 1915. Al vrij snel na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 ontstond er op diverse gebieden schaarste in Nederland. Vanwege de oorlogssituatie werd Nederland afgesneden van tal van aanvoerlijnen. Met name de invoer van tarwe voor brood kwam in de knel. De Rijksoverheid begon in maart 1915 met de eerste distributiemaatregelen omdat het instrument prijsbeheersing niet bleek te werken. In 1916 werd met de komst van de Distributiewet de aanzet gegeven tot een uitgebreid systeem van distributieorganen en controlediensten. Het befaamde bonnensysteem kwam op gang. In het Haags Gemeentearchief is een vrijwel compleet overzicht van dit bonnensysteem in Den Haag bewaard gebleven. Parallel aan dit distributiesysteem richtte Den Haag als enige gemeente in Nederland een eigen Halbedrijf op. Op diverse plaatsen in stad stonden gemeentelijke marktkramen waar de burgers vis en groente tegen gereduceerde prijzen konden kopen. Ook kwamen er verschillende medische keuringsystemen om de extrarantsoenering voor zieken en kinderen te indiceren. Ook na de wapenstilstand in 1918 bleef er nog een distributie in stand. Dit duurde voor sommige producten tot ver in 1919.

Na de Eerste Wereldoorlog besloot de overheid om de ervaringen die opgedaan waren met distributie niet verloren te laten gaan. Onder de noemer crisisbestrijding werd er een organisatie in het leven geroepen waarbinnen de provinciale bureaus voor Voedselcommissarissen centraal stonden. Dit nieuw gevormde distributieapparaat bewees bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog gelijk al zijn waarde. Over de voedseldistributie in de Tweede Wereldoorlog is veel meer bekend dan over de distributie in de Eerste Wereldoorlog. Ook na de Tweede Wereldoorlog was de distributie niet gelijk verdwenen. Tot aan het begin van de jaren vijftig bleven tal van artikelen op de bon. Crisisbeheersing bleef ook nadien nodig.

De tentoonstelling is van 5 juli tot en met 25 augustus 2007 gratis te bezoeken in de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief, Spui 70 te Den Haag. Ma-vr 7-19u, do tot 21u en za 9.30-17u.