Provincie Groningen

woonvoorzieningen voor kwetsbare doelgroepen EUR 400.000,- voor tien kleinschalige woonvoorzieningen voor kwetsbare doelgroepen 3 juli 2007

Gedeputeerde Staten hebben voor tien nieuwe kleinschalige woonvoorzieningen voor kwetsbare doelgroepen in totaal EUR 400.000,- subsidie beschikbaar gesteld. Het gaat om voorzieningen voor diverse doelgroepen: verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten, doven, ouderen, dak- en thuislozen, jongeren met psychische problematiek en dementerende ouderen.
Bij drie van deze projecten zijn ouders van gehandicapten initiatiefnemer.

Deze projecten hebben in totaal bijna EUR 400.000,- subsidie van de provincie gekregen. De subsidies komen uit de regeling cofinanciering zorginfrastructuur, scheiden wonen en zorg 2004-2007. Met deze regeling wil de provincie kwetsbare doelgroepen (ouderen, gehandicapten, mensen met psychische of psychiatrische problematiek, daklozen) in staat stellen zelfstandig te wonen. De subsidieregeling is van toepassing op investeringen in zogenaamde 'zorginfrastructuur'; daaronder wordt onder andere verstaan een gemeenschappelijke ruimte, een zorgpost, ruimte voor hulpmiddelen en technologische voorzieningen (domotica) die het de bewoner mogelijk maken om comfortabeler en veiliger te wonen.

Aan de volgende projecten is subsidie verleend:
* Woonvoorziening voor lichamelijk gehandicapte mensen in Veendam (EUR 48.500,- subsidie); het gaat hier om het aanpassen van 9 woningen voor rolstoelbewoners en het realiseren van een gemeenschappelijke ruimte.

* Voorziening voor wonen en dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten in Vlagtwedde (EUR 30.000,- subsidie); het betreft hier een initiatief van ouders, verenigd in de Stichting Zorg Westerwolde, om voor hun verstandelijk gehandicapte kinderen in een voormalig asielzoekerscentrum 10 appartementen en gemeenschappelijke ruimten te realiseren. In het complex wordt ook dagbesteding (werken onder begeleiding) aangeboden.
* Een gemeenschappelijke ruimte in een wooncomplex voor ouderen in Delfzijl
(EUR 48.500,-- subsidie).

* Een 'woonhaven' voor 10 ouderen met gemeenschappelijke ruimte in Marum
(EUR 23.000,-- subsidie).

* Een 'woonzorgzone' voor 28 (deels dementerende) ouderen, met gemeenschappelijke ruimten in de Gabriëlflat in Hoogkerk, gemeente Groningen (EUR 28.000,-- subsidie).

* Verbouw van een oude boerderij in Finsterwolde, waarin (4 tot 6) wooneenheden, een gemeenschappelijke ruimte en mogelijkheden voor dagbesteding/reïntegratie worden gerealiseerd voor jongeren met psychische problematiek. Initiatiefnemer is een groep ouders, verenigd in de Stichting Keiborg (EUR 48.500,-- subsidie).
* Een woonvoorziening met gemeenschappelijke ruimte voor 9 verstandelijk gehandicapten in Haren, een initiatief van een groep ouders (Stichting Wooninitiatief Haren) (EUR 48.500,-- subsidie).
* Een woonvoorziening voor (20) 'reguliere' ouderen, (4) ouderen met een lichte verstandelijke beperking en (24) verstandelijk gehandicapten in Sappemeer. Het bijzondere van dit project dat de oudere bewoners en de verstandelijk gehandicapte bewoners (cliënten van De Zijlen) elkaar kunnen treffen in een gemeenschappelijke ruimte/restaurant, waarin laatstgenoemden diensten aanbieden aan de ouderen (EUR 48.500,-- subsidie).
* Woongebouw met 22 zelfstandige woningen en gemeenschappelijke ruimten voor (voormalige) dak- en thuislozen in Veendam (EUR 26.800,-- subsidie).

* Aanpassing van 7 woningen en inrichting van een steunpunt c.q. ontmoetingsruimte voor doven in de wijk Paddepoel van de stad Groningen (EUR 48.500,-- subsidie).

4 juli 2007