Provincie Groningen

benedenloop Westerwoldse Aa Weg vrij voor waterberging en natuurontwikkeling benedenloop Westerwoldse Aa 4 juli 2007

Provincie Groningen en waterschap Hunze en Aa's kopen landbouwbedrijf

In het kader van de waterberging in Oost Groningen hebben de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa's een landbouwbedrijf aangekocht. Het gaat om een bedrijf van zo'n 30 hectare aan de Hamdijk in Nieuweschans. Met de aankoop is de weg vrij gemaakt voor waterberging, natuurontwikkeling en recreatief medegebruik in het meest Oostelijke gedeelte van de provincie Groningen.

In april 2004 is de Doorbraak Waterberging gepresenteerd. Hierin zijn 14 waterbergingsgebieden aangewezen in Oost-Groningen. De benedenloop van de Westerwoldse Aa kreeg hierin bijzondere aandacht vanwege de spuiboezemcapaciteit (het lozen van water uit de Westerwoldse Aa op de Dollard). De vergroting van de spuiboezemcapaciteit, kon worden gecombineerd met de ontwikkeling van natte natuur en recreatief medegebruik. Langdurige pogingen tot aankoop van de landbouwgronden voor dit plan op vrijwillige basis hadden geen resultaat. Overgaan tot het instrument van onteigening was alleen mogelijk voor de functie waterberging en vergroting van de spuiboezem, maar niet voor de aanleg van een robuuste verbindingszone (natuurgebied). De functie natuurontwikkeling zou daarmee komen te vervallen. Daarnaast zou onteigening duurder zijn.

Interactief proces
Om het project weer vlot te trekken, zijn de provincie en het waterschap in januari 2007 een interactief gebiedsproces gestart. In dit proces is gezocht naar een alternatief met een gelijkwaardig waterhuishoudkundig rendement (waterberging en spuimogelijkheden) en een positieve bijdrage op het gebied van natuurontwikkeling en recreatie. Het zoekgebied voor het alternatief ligt ten zuiden van Nieuweschans tussen de Westerwoldse Aa en het al eerder aangewezen noodbergingsgebied de Bovenlanden.

Presentatie van de plannen
Eind september bespreken de dagelijkse besturen van provincie en waterschap een voorstel voor begrenzing van de combivariant Binnen Aa/Hamdijk. De Stuurgroep waterberging Hunze en Aa's denkt 1 oktober een algemene gebiedsbijeenkomst te houden, waarin zij de plannen kan presenteren.

4 juli 2007