Provincie Noord-Holland

Besluit herindeling Gooi en Vechtstreek in zicht

3-7-2007

Een nieuwe gemeente ten westen van de A1, bestaande uit Bussum, Muiden, Naarden en Weesp. Dat is een van de standpunten van Gedeputeerde Staten (GS), geformuleerd in het Herindelingsontwerp Gooi en Vechtstreek.

GS willen verder dat de gemeente Hilversum zelfstandig blijft in haar huidige vorm, inclusief de Hilversumse Meent. Ten oosten van de A1 blijft de gemeente Huizen zelfstandig voortbestaan. Ook de gemeenten Blaricum en Laren blijven zelfstandig en werken samen met de gemeente Eemnes in het experiment BEL.

Het college heeft hierbij gekeken naar de volgende criteria: bestuurskracht, draagvlak, duurzaamheid, interne samenhang, regionale samenhang en het evenwicht in de regio en planologische ruimtebehoefte.

Bussum, Muiden, Naarden en Weesp
Voor deze fusie bestaat breed lokaal draagvlak: drie van de vier gemeenteraden hebben zich voor deze fusie uitgesproken (Muiden, Naarden en Weesp). Door de fusie ontstaat een krachtige gemeente, die goed in staat is om grote ontwikkelopgaven het hoofd te bieden (zoals woningbouw, infrastructuur, herstructurering van bedrijventerreinen). Ook op de lange termijn beschikt de nieuwe gemeente over voldoende bestuurskracht, zelfs bij een verdere decentralisatie van rijkstaken. De financiële levensvatbaarheid van de nieuw te vormen gemeente wordt positief beoordeeld.

Hilversum
GS willen dat Hilversum in zijn huidige omvang zelfstandig blijft. Dit is in lijn met het standpunt van de raad van Hilversum. Hilversum kan de de opgaven waarvoor zij voor staat goed aan, ook op de langere termijn. GS willen niet dat de Hilversumse Meent bij een andere gemeente wordt ingedeeld. De bewoners van deze wijk hebben aangegeven bij Hilversum te willen blijven. Bovendien heeft de overdracht van de Hilversumse Meent negatieve invloed op de bestuurskracht van Hilversum.

Huizen, Blaricum en Laren
De bestuurskracht van Huizen is voldoende om zelfstandig voort te kunnen blijven bestaan. Door het experiment BEL willen Blaricum en Laren (en Eemnes) hun bestuurskracht versterken.

Het college van Huizen heeft zich onlangs duidelijk uitgesproken voor fusie met delen van Blaricum en heeft daarmee in feite een aanzet gegeven tot een nieuwe discussie over de bestuurlijke inrichting van het gebied ten oosten van de A1. GS vraagt de betrokken gemeenten om de komende maanden, eventueel met behulp van bemiddeling door GS, zo veel mogelijk met elkaar tot overeenstemming te komen over de bestuurlijke inrichting van het gebied. GS stellen de gemeenten in de gelegenheid tot eind november 2007 met een gezamenlijk voorstel te komen. Provinciale Staten hakken uiteindelijk een knoop door.

Inspraakprocedure langer wegens vakantie
In de tweede helft van juli leggen de gemeenten het Herindelingsontwerp ter inzage. Omdat de inspraaktermijn in de vakantieperiode valt, hebben GS de inspraaktermijn verlengd. Iedereen kan tot 15 oktober 2007 zijn zienswijze indienen bij GS. De gemeenteraden hebben tot 26 november 2007 de tijd om hun zienswijze kenbaar te maken aan GS. Er komt ook een publieksversie van het Herindelingsontwerp. Het Herindelingsontwerp en de publieksversie zijn in de tweede helft van juli ook te vinden op de website van de provincie.

Vervolgprocedure
Eind 2007 stellen GS mede op basis van de ingediende zienswijzen een Herindelingsadvies op dat aan Provinciale Staten ter besluitvorming wordt voorgelegd. Het Herindelingsadvies wordt vervolgens naar de minister van Binnenlandse Zaken gezonden, die een wetsvoorstel opstelt. Het wetsvoorstel wordt vervolgens behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2010.

Zie ook
Actueel dossier: gemeentelijke herindeling Gooi en Vechtstreek

Geef uw mening! Reageer op dit bericht