Provincie Noord-Holland

Datum


4-7-2007

Onderwerp

Provincie keurt fusie Bennebroek en Bloemendaal goed

Katja Grevers

De provincie Noord-Holland stemt van harte in met de vrijwillige fusie van de gemeenten Bennebroek en Bloemendaal. Door de fusie ontstaat een nieuwe gemeente met ruim 22.000 inwoners. De toegenomen bestuurskracht van deze nieuwe gemeente en het draagvlak voor de fusie zijn voor de provincie belangrijke argumenten om deze goed te keuren.

De provincie heeft bij het beoordelen van de fusie onder meer gekeken naar lokaal draagvlak, bestuurskracht en de duurzaamheid van de fusie.

Draagvlak
De provincie constateert dat de fusie breed wordt gedragen. Beide raden hebben uit eigen beweging ingestemd met de fusie. Bovendien hebben inwoners, maatschappelijke organisaties en omliggende gemeenten overwegend positieve reacties gegeven op het voornemen van de gemeenten om te fuseren.

Bestuurskracht
Een belangrijk argument voor Gedeputeerde Staten is dat door de fusie de bestuurskracht aanmerkelijk zal verbeteren. Doordat een grotere gemeente ontstaat zal de nieuwe gemeente, zowel ambtelijk als bestuurlijk, minder kwetsbaar zijn. Zo zal zij in staat zijn om goed gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, wat de kwaliteit van de dienstverlening ten goede zal komen. Ook op de lange termijn beschikt de nieuwe gemeente over voldoende bestuurskracht.

Vervolgprocedure
GS sturen hun zienswijze per brief aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister zal op basis hiervan een wetsvoorstel opstellen. Het wetsvoorstel zal het gangbare wetgevingstraject doorlopen met parlementaire behandeling door de Tweede en Eerste Kamer. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2009.