Waterschap Groot Salland

Op maandag 2 juli ondertekenden de provincie Overijssel, het waterschap Groot Salland, de gemeente Zwartewaterland en Gebiedsontwikkelaar Zeldenrust uit Gieten een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van een multifunctionele ontgrondingin de polder Mastenbroek. Het plangebied, ten zuiden van Hasselt, heeft een oppervlakte van bijna 100 ha. en ligt tussen de Werkerlaan en de Zwolsedijk. De ontgronding in de polder Mastenbroek levert een bijdrage aan de strategische zandbehoefte in de provincie Overijssel voor de komende decennia. De ontgronding maakt onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap IJsseldelta.

De daadwerkelijke ontgronding vindt plaats op tweederde deel van de oppervlakte, eenderde deel wordt ingericht voor de ontwikkeling van natuur en voor vormen van extensieve recreatie.

De initiatiefnemer werkt het plan in nauw overleg met de gemeente Zwartewaterland, de provincie Overijssel en het waterschap Groot Salland nader uit. Een Klankbordgroep, waarin LTO-Noord, Staatsbosbeheer, de Vereniging Polderbelangen Mastenbroek, de Stichting Natuur en Milieu Zwartewaterlanden en de Federatie van Industriekringen Zwartewaterland zitting hebben, zal de plannen van advies voorzien. De bewoners van het gebied worden afzonderlijk geïnformeerd over de plannen. Voor 2009 moet er een uitvoerbaar plan liggen.

De komende periode laat de gebiedsontwikkelaar diverse onderzoeken uitvoeren. Deze omvatten onder meer een onderzoek naar de samenstelling en de stabiliteit van de ondergrond, de effecten op natuur, geluid, waterhuishouding, en verkeersafwikkeling. Een bijzonder punt van onderzoek is de relatie van de ontgronding met de waterkering de Zwolsedijk. De waterkerende functie van de dijk moet immers ten allen tijde gewaarborgd zijn.

De onderzoeken vormen de basis voor de aan te vragen ontgrondingsvergunning bij de provincie Overijssel, voor de bestemmingsplanwijziging bij de gemeente Zwartewaterland en voor enkele andere vergunningen. Voor zowel de ontgrondingsvergunning als de bestemmingsplanwijziging gelden wettelijk vastgelegde procedures, inclusief de mogelijkheid voor derden om zienswijzen in te brengen.

De komende periode wordt ook een inrichtingsplan uitgewerkt. mailen print deze pagina printen stuur door

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl