Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 3 juli 2007

03 Jul 2007


1. Bestemmingsplan gemeente Coevorden, Centrum, Markt en omgeving Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State heeft het college van GS een nieuw besluit genomen over het bestemmingsplan Coevorden Centrum, Markt en omgeving. De Raad van State vernietigde eerder het plan omdat zij van mening was dat het besluit op een aantal onderdelen onvoldoende gemotiveerd was, met name wat betreft de bebouwing op de Markt. In het nieuwe besluit is de motivering aangepast en is goedkeuring onthouden aan een gedeelte van de mogelijke bebouwing op de Markt.


2. Woontoren Azimut en Zenit Willinkplein Emmen Gedeputeerde staten hebben ingestemd met het plan van de gemeente Emmen voor de bouw van de woontoren Azimut en Zenit aan het Willinkplein in Emmen. Het gaat om een woontoren van 70 meter hoogte met een onderbouw met commerciële ruimtes en een parkeergarage.


3. Gemeente Westerveld kandidaat culturele gemeente 2009 De gemeente Westerveld is door het Drents college aangewezen als kandidaat voor de titel culturele gemeente van Drenthe in 2009. De aanwijzing volgt op enkele oriënterende gesprekken met Drentse gemeenten. Westerveld wordt nu door de provincie uitgenodigd om uitgewerkte ideeënschets in te dienen voor culturele gemeente 2009. Het college wil nog dit jaar een de culturele gemeente 2009 definitief aanwijzen. De provincie stelt maximaal 90.000 euro beschikbaar voor de culturele gemeente.
In 2005 was Assen de eerste culturele gemeente en momenteel vervult Hoogeveen die rol. Het doel van de culturele gemeente is een impuls te geven aan culturele activiteiten zodat klimaat culturele en voorzieningen versterken.


4. Geen voortzetting subsidie Stichting Dametin Gedeputeerde Staten hebben besloten om een subsidieverzoek van Stichting Dametin voor de organisatie van een jaarlijkse regionale reünie (tot 2010) van militairen die in voormalig Ned. Indië hebben gevochten af te wijzen. De provincie Drenthe heeft sinds 2005 incidenteel financiële bijdragen verstrekt aan de stichting om een regionale bijeenkomst mogelijk te maken. GS zijn van mening dat de provinciale functie van Stichting Dametin is veranderd omdat er in steeds meer gemeenten een veteranendag wordt georganiseerd.


5. Jaarverslag Provinciaal Uitvoeringsprogramma (PUP) Verkeer en Vervoer 2006
Gedeputeerde staten hebben het jaarverslag Provinciaal Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2006 vastgesteld. Het verslag geeft een overzicht van alle projecten en activiteiten die in 2006 zijn uitgevoerd door de provincie Drenthe en alle betrokken partners in het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe.


6. Wm-vergunning Essen Milieu Wijster (EMW) Het college van gedeputeerde is voornemens om de aangevraagde vergunning voor de uitbreiding van Essent Milieu in Wijster te weigeren. Het besluit over de ontwerpvergunning staat dit najaar op de agenda en zal daarna de inspraakprocedure ingaan.


7. Herbestemming BDU bedragen 2005 en 2006
Gedeputeerde staten zijn akkoord met de herbestemming van de vrijvallende BDU-bedragen voor het OV van de jaren 2005 en 2006, conform de aanvraag van het OV-bureau Groningen Drenthe.


8. College geeft groen licht voor bestedingenplan Drentsche Aa GS hebben ingestemd met het bestedingenplan 2007 van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. In totaal gaat het om ruim 175.000 euro voor beheer, ontwikkeling en inrichting van het nationaal park. Het gaat om een structurele bijdrage voor het park dat conform de bestuursovereenkomst met het rijk is vastgelegd.


9. Geen geld voor onderzoek veenvlinders
Het college stelt geen geld beschikbaar voor herstelmaatregelen voor de veenvlinders. De vlinderstichting wilde met het geld vooral onderzoek doen. Het college trekt liever geld uit voor concrete beheersmaatregelen, in het verleden is al onderzoek gedaan op verschillende lokaties.


10. Geld voor huisstijl `Belvederes' in Drentsche Aa-landschap Vanuit het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied stelt het college bijna 18.000 euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een huisstijl voor 10 Belvederes in het Drentsche Aa-gebied. Het gaat hier om locaties die een mooi uitzicht bieden op het beekdal. Staatsbosbeheer gaat de tien locaties nader bepalen en één inrichten als voorbeeldlocatie.


11. Gebiedsplan 2007 aangepast
GS hebben voor de tweede maal het gebiedsplan Natuur- en landschapsdoelen aangepast. Dit is gebeurd naar aanleiding van zienswijzen. De belanghebbenden worden schriftelijk op de hoogte gesteld.

Eerder genomen besluiten

Structuurvisie Extern Veiligheidsbeleid
Gedeputeerde staten van Drenthe hebben de structuurvisie extern veiligheidsbeleid vastgesteld. Deze visie geeft aan dat de provincie de veiligheidsrisico's wil beperken ten aanzien van de opslag en het transport van gevaarlijke stoffen. Ook staat erin welke veiligheidsrisico's aanvaardbaar worden geacht ten aanzien van risicobronnen (opslag en transport gevaarlijke stoffen). Vergunningaanvragen op grond van de Wet Milieubeheer worden hieraan getoetst en voor het opnemen van veiligheidscontouren in bestemmingsplannen biedt deze structuurvisie eveneens een toetsingskader. De Drentse gemeenten zijn eveneens bezig met het formuleren van het extern veiligheidsbeleid voor hun grondgebied.

Gedeeltelijke goedkeuring bestemmingsplan Eesterheide GS hebben besloten het bestemmingsplan Eesterheide van de gemeente Borger-Odoorn gedeeltelijk goed te keuren. Het bestemmingsplan is opgesteld om de realisatie van een landgoed aan de Middenweg te Eesergroen mogelijk te maken. Het plangebied omvat ongeveer 70 hectare die in de nieuwe situatie voornamelijk uit bos- en heideterrein bestaat. Goedkeuring is onthouden aan een deel van de plankaart waar onvoldoende rekening is gehouden met eventuele archeologische waarden. Daarnaast is goedkeuring onthouden aan het bouwvlak voor het te realiseren landhuis. Volgens GS waren in het plan onvoldoende waarborgen opgenomen voor een kwalitatief goed ontwerp van het landhuis.

Bestemmingsplan Eelde Paterswolde kern
Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan Eelde Paterswolde kern van de gemeente Tynaarlo goedgekeurd. Het plan is een actualisatie van de geldende bestemmingsplannen. Wel hebben GS goedkeuring onthouden aan de bestemming jeugdsoos in het plan, aangezien daarvoor de procedure niet op een juiste wijze is gevolgd.

Bestemmingsplan Stuifzand
GS hebben het door de gemeente Hoogeveen opgestelde bestemmingsplan voor het dorp Stuifzand goedgekeurd. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie vast. Alleen aan de Kolkweg is nog nieuwbouw van enkele woningen mogelijk. Dit was ook in het oude bestemmingsplan al het geval. Gedeputeerde staten zijn van mening dat de op de bestemmingskaart aangegeven geluidscontour van het vliegveld Hoogeveen een correcte doorwerking heeft gekregen.

Bestemmingsplan Vries Kern
Het bestemmingsplan Vries Kern van de gemeente Tynaarlo is door GS goedgekeurd. Het betreft een actualisatie van bestaande plannen uit 1972. Om formele redenen is op de plankaart goedkeuring onthouden aan het bebouwingspercentage van het perceel Tynaarlosestraat 56. De gemeenteraad heeft hier eerder een wijziging aangebracht. Deze wijziging is abusievelijk niet doorgevoerd op de plankaart.

Opleggen last onder dwangsom aan Eneco Energie bv. te Haarlem wegens overtreding van de Grondwaterwet.
Gedeputeerde staten leggen aan Eneco een last onder dwangsom op van 2500 euro voor elke week dat wordt geconstateerd dat het monobronsysteem met ondergrondse warmtewisselaar aan de Overcingellaan 4 in Assen zonder vergunning in werking is. Dit is in strijd met de Grondwaterwet, waarin is geregeld dat het verboden is om grondwater te onttrekken of water te infiltreren, tenzij daar door GS een vergunning voor is verleend.
Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.