Gemeente Amsterdam



Natuur vóór woningbouw op IJburg

4 juli 2007
-
Marjolijn van Goethem

Amsterdam gaat, nog voordat het landmaken voor IJburg 2e fase is begonnen, een omvangrijk natuurproject realiseren. Het plangebied voor de 2e fase grenst aan een gebied waar beschermde vogels leven. Volgens de Europese vogelrichtlijn mag de bouw van de 2e fase absoluut geen verstorend effect hebben op deze vogels. Onderzoek wijst uit dat de aanleg van IJburg 2e fase geen nadelige effecten heeft op de vogelstand, mits er een aantal maatregelen wordt genomen. Een van deze noodzakelijke maatregelen is de aanleg van een mosselbank.

Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk wethouder IJburg: "Deze mosselbank is nodig omdat we verder willen met IJburg 2e fase, want er is behoefte aan meer woningen. Maar dat mag niet ten koste gaan van de natuur in dat gebied. Daarom beginnen we IJburg 2e fase met de aanleg van de mosselbank."

De aanleg van een mosselbank is een wettelijke voorwaarde voor het landmaken voor IJburg 2e fase. Het college van B&W heeft daarom ingestemd met de aanleg van een mosselbank van in totaal ongeveer 130 hectare op de bodem van het IJmeer. De aanleg gebeurt in fasen. In het najaar van 2007 zal de eerste 25 hectare worden aangelegd. Er wordt een krediet van EUR 24.800.000 beschikbaar gesteld dat ten laste komt van de grondexploitatie IJburg.

Er is gekozen om zo snel mogelijk te beginnen met de aanleg van de mosselbank, omdat pas met landmaken kan worden begonnen als de mosselen zich op de nieuwe mosselbank hebben gevestigd. Als de aanleg in 2007 start, dan kan in het najaar van 2008 worden begonnen met landmaken. Na het inklinken en bouwrijp maken kan dan in het najaar van 2011 de woningbouw starten.

Een mosselbank bestaat uit een zandlaag met daarop stenen, schelpen, of bijvoorbeeld beton. Op deze materialen vestigen zich de driehoeksmosselen, die een belangrijke voedselbron vormen voor een aantal beschermde vogelsoorten. Deze mosselen zijn er nu ook al, maar door het landmaken worden ze onder het zand bedolven. Daarom moet er, voordat begonnen wordt met landmaken, binnen het plangebied een nieuwe mosselbank worden aangelegd.

De raadscommissie bespreekt de aanleg van de mosselbank op 5 september en de gemeenteraad vergadert hierover op 19 september. Het bestemmingsplan IJburg 2e fase wordt in het najaar in procedure gebracht.

Pb-123