Gemeente Amsterdam



Ontwikkelingsalliantie ruimtelijke sector definitief ingesteld

4 juli 2007
-
Marjolijn van Goethem

Het gemeentebestuur heeft, na overleg met ondernemingsraad en stadsdelen, definitief besloten de Ontwikkelingsalliantie in te stellen. De Ontwikkelingsalliantie is een nieuw samenwerkingsverband van de diensten Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, en het Ingenieursbureau Amsterdam, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en het Project Management Bureau. Zij gaan per 1 september het gemeentebestuur integraal adviseren over ruimtelijke ontwikkelingen, uitvoering van projecten en visievorming.

Ir. Klaas W. de Boer is door het college van B&W benoemd als voorzitter van de Ontwikkelingsalliantie voor de duur van twee jaar. De Boer is directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening en zal het overleg van de directies van deze zes diensten voorzitten.

Tegelijkertijd heeft het college besloten het ambtelijk opdrachtgeverschap IJburg/Zeeburg, voorheen bekleed door Klaas de Boer, te beëindigen, en het projectdirecteurschap IJburg/Zeeburg in te stellen. Daarmee valt het project IJburg/Zeeburg rechtstreeks onder de wethouder Ruimtelijke Ordening in coalitie met het stadsdeel Zeeburg. Drs. I. Roovers wordt, vooruitlopend op een besluit over de benoeming van alle projectdirecteuren per 1 januari 2008, benoemd tot projectdirecteur IJburg/Zeeburg ad-interim.

Ontwikkelingsalliantie
De zes diensten en bedrijven gaan, naast integrale advisering aan het gemeentebestuur, veel intensiever en op een eenduidiger manier samenwerken. Dit geldt vooral voor de bedrijfsvoering, het benaderen en bedienen van stadsdelen, het maken van financiële en juridische risicoanalyses, en werving en opleiding van personeel.

Ook is besloten dat de diensten gaan onderzoeken op welke manier zij structureel vanaf 2012 ten minste 5 miljoen euro kunnen besparen over hun totale omzet. Er zal worden gekeken of deelbesparingen in eerdere jaren mogelijk zijn.

Andere zaken die de Ontwikkelingsalliantie zal aanpakken zijn het opstellen van een plan van aanpak voor de ontwikkeling van Amsterdam en regio tot metropool, het onderzoeken van mogelijkheden van gemeenschappelijke of geclusterde huisvesting, en het opstellen van een plan van aanpak over hoe de regio en de stadsdelen gemeenschappelijk bediend kunnen worden.

Achtergrond
De aanleiding is de ambitie om voor Amsterdam een onderscheidende plaats te veroveren in de top van de Europese steden. Het bouwen aan de metropool stelt eisen aan de ruimtelijke sector. Zo moet de kwaliteit van de Amsterdamse expertise extra hoog worden, en moet de bediening van bestuur en stadsdelen beter. De diensten willen meer voor de stadsdelen gaan betekenen. Een andere aanleiding was dat in mei 2006 de jaarrekening van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam 2005 mede werd afgekeurd door de financiële verantwoording van de grote projecten. Parallel hieraan constateerde het college dat de aansturing van de grote projecten onduidelijk is georganiseerd.

Pb-124