Gemeente Helden

Luchtkwaliteit in de gemeente Helden

Luchtkwaliteit

De lucht wordt in meer en mindere mate vervuild door activiteiten van de mens, zoals industrie, verkeer en landbouw. Om de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen zijn er de afgelopen decennia vooral in de industrie drastische maatregelen genomen. Daardoor is de luchtkwaliteit in Nederland tegenwoordig een stuk beter dan tien á twintig jaar geleden. Echter de concentratie van een aantal luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht is nog niet voldoende gedaald, waardoor luchtvervuiling blijft bestaan.

Luchtverontreiniging

Luchtverontreiniging bestaat uit een mengsel van stoffen. Daarom is het niet altijd duidelijk welke stof verantwoordelijk is voor welk effect. Verkeer stoot onder andere stikstofdioxide en fijn stof uit. Stikstofdioxide wordt voornamelijk veroorzaakt door snelrijdend en optrekkend verkeer. Fijn stof is een verzamelnaam voor allerlei kleine deeltjes, waardoor de bronnen voor fijn stof zeer uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan uitstoot door het verkeer, roet uit dieselmotoren, uitstoot van elektriciteitscentrales, woningen (open haard, houtkachel, allesbrander, barbecue of sigarettenrook) en natuurlijke bronnen (zeezout of stof vanuit de bodem).

Rapportage Luchtkwaliteit en gemeente Helden
Volgens het Besluit Luchtkwaliteit heeft de gemeente Helden een rapportage luchtkwaliteit 2005 opgesteld. In dit besluit staat onder meer dat iedere gemeente verantwoordelijk is voor het inventariseren van de luchtkwaliteit als gevolg van verkeer op hun grondgebied. Om de invloed van het verkeer op de luchtkwaliteit te kunnen beoordelen, zijn de verkeerstellingen die in 2005 zijn uitgevoerd, in het berekeningsmodel luchtkwaliteit ingevoerd. Uit de berekening is gebleken dat op een drietal locaties in de gemeente sprake was van een overschrijding van het toegestane gehalte fijnstof. Deze overschrijding doet zich voor op de Molenstraat, de Kanaalstraat/Steenstraat en de Noordervaart. Voor wat betreft het gehalte stikstofdioxide zijn geen overschrijdingen geconstateerd.

Echter wettelijk gezien hoeft een gemeente alleen een plan van aanpak op te stellen als de norm voor stikstofdioxide wordt overschreden. Zoals vermeld is in de gemeente Helden geen sprake van overschrijding van de norm voor stikstofdioxide.

Wat doen wij hieraan?

In de vraagstelling wordt nadrukkelijk gesproken over wij. Wij, dat is de gemeente maar dat bent ook u. De overschrijding van de norm voor fijnstof wordt namelijk mede veroorzaakt door het verkeer. U als weggebruiker kunt daarom ook uw bijdrage leveren in het terugdringen van de overschrijding van de norm voor fijnstof door eens wat vaker gebruik te maken van de fiets of van het openbaar vervoer.

Als gemeente zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen door het gebruik van openbaar vervoer en fiets te gaan stimuleren en een ontmoedigingsbeleid voor het autogebruik te voeren. Zo hebben wij in diverse woonkernen de 30-km zone ingevoerd en voor diverse wegen in ons buitengebied de 60-km zone. Een goed voorbeeld hiervan vormt de herinrichting van de Kanaalstraat/Steenstraat. Uit recente verkeerstellingen aan de Steenstraat is gebleken dat het aantal verkeersbewegingen na de reconstructie zijn afgenomen. Het gevolg hiervan is dat aan de woningen, die direct zijn gelegen aan de Steenstraat, een verbetering is opgetreden van de luchtkwaliteit. Hoe de luchtkwaliteit is verbeterd zal blijken uit de rapportage luchtkwaliteit 2006. Verder zullen wij bij de vaststelling van nieuwe bestemmingsplannen de nodige aandacht besteden aan de luchtkwaliteit.

Voor de gemeente Helden zal een nieuw verkeers- en vervoersplan opgesteld gaan worden waarbij gestreefd zal worden naar een verbetering van de luchtkwaliteit in onze gemeente. Wij zullen u regelmatig berichten over de ontwikkelingen van de luchtkwaliteit. Echter, wij kunnen het als gemeente niet alleen. Ook u kunt uw bijdrage leveren.

Gezondheidsklachten

Niet iedereen heeft last van luchtverontreiniging. Vooral oudere mensen, kinderen en mensen met een hartziekte of longziekte zijn extra gevoelig voor vervuilende stoffen in de lucht en krijgen sneller gezondheidsklachten, zoals:


· kortademigheid


· hoesten


· irritatie aan ogen, neus en/of keel


· vermindering van de longfunctie


· verergering van astma (vooral bij kinderen)


· lagere luchtwegklachten


· klachten gerelateerd aan hart- en vaatziekten.

Meer weten?
Neem voor vragen of meer informatie contact op met de gemeente Helden, tel. (077) 306 66 96 en/of GGD Noord- en Midden-Limburg, tel. (077)
850 48 48.


4-6-2007 14:35