Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 4 juli 2007

ZN Logo

Zorgverzekeraars investeren steeds meer in fraudebestrijding

De zorgverzekeraars hebben in 2006 meer geïnvesteerd in fraudebestrijding. Het totale opgespoorde bedrag (zowel gedetecteerde fraude als onterechte declaraties) is met 14% toegenomen tot EUR37,8 miljoen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) naar de inzet, ervaringen en resultaten van het fraudebestrijdingbeleid bij haar leden. Het totaalbedrag van de onterechte declaraties is met 26% gestegen naar ruim EUR31 miljoen. Het totaalbedrag van de gedetecteerde fraude is met 20% afgenomen naar EUR6,8 miljoen.

Zorgverzekeraars investeren steeds meer in fraudebestrijding. Er wordt meer personeel ingezet en er worden meer maatregelen toegepast. Per zorgverzekeraar is in 2006 gemiddeld 3,2 fte vrijgemaakt voor fraudebestrijding in de zorg. In 2004 bedroeg dit aantal nog 2,6 fte per zorgverzekeraar.

Vorig jaar hebben de zorgverzekeraars vaker hun polisvoorwaarden aangepast om fraude te voorkomen. Daarnaast heeft driekwart van de zorgverzekeraars nieuw personeel gescreend om interne fraude tegen te gaan. Bijna 90% van de leden van de zorgverzekeraars beschikt nu over een plan van aanpak omtrent het omgaan met interne fraude.

Een mogelijke oorzaak voor de daling van het totale gedetecteerde fraudebedrag (EUR6,8 miljoen) is de invoering van de Zorgverzekeringswet. De nota's gaan nu niet meer van de zorgverlener naar de verzekerden maar rechtstreeks van de zorgverlener naar de zorgverzekeraar. Detectie van onjuistheden vindt daardoor veelal later in de tijd plaats.
Daarnaast duidt de daling van de gedetecteerde fraude mogelijk op de effectiviteit van preventieve maatregelen en voortijdige detectie. Hierdoor zijn er minder pogingen tot fraude of worden deze afgevangen door controlesystemen voordat ze als fraude herkend kunnen worden.

Tot nu toe is er in Nederland alleen gekeken naar de omvang van de gedetecteerde fraude, dus de daadwerkelijk achteraf aangetoonde fraude. De komende jaren wil ZN, in samenwerking met de zorgverzekeraars, meer zicht krijgen op de daadwerkelijke totale omvang van de fraude.

Meer informatie over de jaarlijkse fraude-inventarisatie en het fraudebeleid van ZN is te vinden op www.zn.nl

Bron

Zorgverzekeraars Nederland

Meer informatie

Fraudebestrijding in de Zorg_Inventarisatie 2006