Provincie Utrecht

Soesterberg in kaart gebracht

Vliegbasis Soesterberg in kaart gebracht

2-7-2007 -

Atlas onmisbare basis voor ambitieuze toekomstplannen

De atlas van Vliegbasis Soesterberg staat vol met onmisbare antwoorden die gegeven worden bij tal van vragen rond het maken van ruimtelijke plannen voor dit gebied. Iedere betrokkene beschikt nu over dezelfde informatie. Dat voorkomt spraakverwarring tijdens discussies, omdat het vertrekpunt met de Atlas in de hand steeds hetzelfde is.

Wat is het terrein eigenlijk waard, ecologisch en cultuurhistorisch gezien? Maar ook: waar lopen er leidingen in de grond en geven deze problemen bij het opnieuw inrichten van het vliegbasisterrein? Hoe zien verkeersdruk en geluidsoverlast er op dit moment uit zonder de huidige vliegbasis? Afgezien van heldere analyses en duidelijke kaarten geeft de Atlas Vliegbasis Soesterberg de randvoorwaarden voor het ontwerpen van een nieuw Ruimtelijk Plan.

Ecologische waarden
De atlas laat aan de oostzijde en westzijde van de huidige vliegbasis schraalgraslanden zien met hoge ecologische kwaliteit. Ook bevindt zich in het noordoosten een ecologisch zeer waardevol bosgebied. De wens is om in gebieden met grote ecologische waarden niet te bouwen.

Cultuurhistorie
De atlas geeft bijvoorbeeld inzicht in de ligging van (deels verdwenen) waardevolle cultuurhistorische objecten, plekken en structuren. Zo toont een kaart diverse elementen uit verschillende `tijdlagen': grafheuvels en restanten van zandpaden, engen, vakkenstructuren uit de 17e eeuw, en natuurlijk de militaire objecten en kampcomplexen tussen 1911 en 1994. Om deze waarden te beschermen is voorzichtigheid geboden bij graaf- of sloopwerkzaamheden in de buurt ervan.

Ambitie
De `Atlas Vliegbasis Soesterberg' geeft de ambitie van de Projectgroep Vliegbasis vleugels. De gemeenten Soest, Zeist en de Provincie Utrecht zijn er trots op om natuur, recreatie, wonen en werken in deze regio van onze provincie een gouden kans voor de toekomst te geven. Deze nieuwe atlas is de onmisbare basis voor deze ambitieuze plannen.

Meer informatie: Katja de Haan, telefoon 0302582723