Provincie Utrecht

provincie voor betere hulp aan mensen met dementie

Subsidie van provincie voor betere hulp aan mensen met dementie

3-7-2007 -

De Provincie Utrecht geeft subsidie voor verbetering van dienstverlening aan mensen met dementie. Organisaties met goede ideeën kunnen projectvoorstellen indienen tot uiterlijk 1 oktober van dit jaar. De provincie stelt in totaal EUR 190.000 ter beschikking met een maximum van EUR 25.000 per project. Met name zorgaanbieders, welzijnsinstellingen, huisartsen, Alzheimerverenigingen en gemeenten worden uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen.

De provincie Utrecht vergrijst in hetzelfde tempo als heel Nederland. Op dit moment is 12% van de bevolking ouder dan 65 jaar, in 2030 zal het aandeel van de 65-plussers zijn gegroeid tot 20%. Met de toename van de oudere bevolking stijgt ook het aantal dementerenden. De provincie heeft de ontwikkeling van dementie tot 2030 onderzocht. De bevindingen staan in het rapport `Dementie in Utrecht 2005-2030'.

60 tot 70% van de mensen met dementie woont thuis. In deze fase van de ziekte met langzame fysieke en verstandelijke achteruitgang, hebben mensen met dementie en hun partner of familie veel vragen, onrustgevoelens en klachten. Een samenhangend aanbod van dienstverlening in de hele keten is voor hen erg belangrijk. Aan deze samenwerking ontbreekt het nu nog in grote mate. De provincie Utrecht wil die samenwerking versterken en heeft daarom in 2006 samen met het Landelijk Dementieprogramma een impuls gegeven aan de versterking van die ketensamenwerking. Dit jaar wil de provincie Utrecht deze impuls doorzetten. Zij nodigt daarom partijen uit om met concrete voorstellen te komen die leiden tot versterking van de dienstverlening aan mensen met dementie die thuis wonen. Er is gekozen voor een aanpak met een tweetal speerpunten: ontmoetingscentra en dementieconsulenten. Voorrang wordt verleend aan projecten binnen het kader van het Landelijk Dementieprogramma.

De voorwaarden waaraan een project moet voldoen staan beschreven in de folder `Als je wereld steeds kleiner wordt'. Daarnaast is informatie te vinden op de onder thema zorg en samenleving.

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 2623