Gemeente Capelle a/d IJssel

Inpikgroen moet definitief terug

De rechter heeft 6 juni gesproken en het vonnis is duidelijk: een aantal bewoners van de Mariënwaard kan geen aanspraak op de illegaal toegevoegde grond ontlenen op basis van het verkoopbeleid van de gemeente. Deze bewoners moeten de grond ontruimen. De bewoners hebben van de rechtbank dertig dagen de tijd gekregen om het stuk grond dat zij onrechtmatig in gebruik hebben, te ontruimen. Als zij dit niet doen, moeten zij een dwangsom betalen.

Grenzen stellen

Voor de gemeente komt deze uitspraak weliswaar niet onverwacht, maar er is grote tevredenheid over het feit dat er nu duidelijkheid is. Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad het beleid rond het zogenaamde snippergroen herzien en die herziening kwam neer op: verkopen waar het kan en handhaven waar inpikken ongewenst is. Dit heeft geleid tot veel verkopen van kleine stukjes snippergroen aan particulieren en tot afspraken met de eigenaren van huurcomplexen. Tegelijk leidde het ook tot handhavingsacties op die plaatsen waarvan bepaald is dat het buurtbelang meer telt dan het individuele belang. De bewoners van Mariënwaard zijn de eerste die met de gevolgen van dit herziene beleid te maken hebben gekregen.

Kostbaar

Het groen moet dus terug naar de gemeente. Leeg opgeleverd heeft de rechtbank ook bepaald en dat betekent dat de onrechtmatige gebruikers alles moeten verwijderen wat niet op het stuk gemeentegrond thuis hoort. Niet alleen nu aan de Mariënwaard, maar binnenkort overal in Capelle waar gemeentegrond in gebruik is genomen.

Voor sommigen zal dat meevallen: zij zullen aanplant moeten verwijderen en zijn dan klaar. Anderen zullen aanmerkelijk meer werk hebben en ook financiële consequenties moeten aanvaarden, omdat zij de gemeentestrook inmiddels hebben bebouwd. Voor de bewoners van Mariënwaard is het hoe dan ook een kostbare zaak geworden, want zij werden ook nog eens veroordeeld in de kosten van deze rechtzaak.