Gemeente Capelle a/d IJssel

Een goed gesprek in het Wmo-café

Cartoon Samen in Capelle

Dinsdagavond 26 juni leek het wel of er een Grand Cafe haar intrek had genomen op de begane grond van het gemeentehuis. Daar vond de vijfde themabijeenkomst voor de commissie Dienstverlening over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) plaats. Voor de aankleding van de bijeenkomst was gekozen voor een bijzondere vorm. In de zaal was namelijk een café-sfeer gecreëerd. Ook de invulling van de gemiddelde commissiebijeenkomst was losgelaten door werkvormen als speeddaten en tafelgesprekken waarbij de deelnemers de uitkomsten op tafellakens moesten schrijven.

WMO logo

Kwetsbare burgers

Onderwerp van gesprek was de rol van maatschappelijke organisaties en van de gemeente bij het ondersteunen van burgers die onvoldoende zelf in staat zijn mee te komen in het leven van alledag, de zogenaamde kwetsbare burgers. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een psychisch probleem, een lichamelijk gebrek of die niet goed kunnen lezen en schrijven. De uitkomsten van de bijeenkomst worden gebruikt bij het opstellen van het Wmo-beleidsplan 2008-2011.

Speeddaten

Na een kort welkomstwoord door burgemeester Joke van Doorne maakten de deelnemers kennis met elkaar via een speeddate ronde. Raadsleden en de vertegenwoordigers van zon tien maatschappelijke organisaties (vrijwilligerswerk, kerk, en buurtcentra) wisselden in flitsgesprekken van steeds vijf minuten de eerste ideeën uit.

Tafellaken met voorbeelden en wensen
Na de pauze, waarbij drankjes en borrelnootjes natuurlijk niet ontbraken, verdeelde het gezelschap zich over vijf tafels voor een gesprek in twee ronden. Ideeën, suggesties en aandachtspunten werden op tafelkleden genoteerd.

Er kwamen tal van voorbeelden uit de praktijk aan bod, waarmee de organisaties de kwetsbare burgers bij de samenleving betrekken. Bijvoorbeeld de ANBO (Ouderenbond) die voor vervoer van oudere mensen zorgt die eens op bezoek willen gaan bij familie in Groningen, maar niet meer zelf kunnen reizen. En de buurtcentra, die met tal van cursussen en spelletjes mensen op een prettige wijze actief bezig houden en sociale contacten bevorderen. Of de kerk, die zich ondermeer richt op bewoners in een armoedesituatie en hen in contact brengt met de Voedselbank of informeert over financiële voorzieningen.

De organisaties hadden verschillende wensen ten aanzien van de gemeente. Vaak genoemd werden: meer geld en ondersteuning vanuit de gemeente voor de maatschappelijke organisaties; betere informatie van de gemeente voor burgers over de verschillende mogelijkheden tot ondersteuning vanuit de maatschappelijke organisaties; en minder regels, want het invullen van allerlei papierwerk, bijvoorbeeld voor een subsidie, kost organisaties naar eigen zeggen teveel tijd.

Voor herhaling vatbaar

Aan het einde van de avond was iedereen het er over eens: zon avond als deze is voor herhaling vatbaar. Een goede en ook leuke manier om meer van elkaar en elkaars ideeën aan de weet te komen.