Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Compensatie chronisch zieken en gehandicapten schiet tekort

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Minister Klink (VWS) wil chronisch zieken en gehandicapten compenseren voor de nieuwe regeling van eigen risico die de no-claim vervangt. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) vindt de compensatie van vier tientjes karig en heeft kritiek op de afbakening van de groep die voor de compensatie in aanmerking komt. De CG-Raad ontwikkelt met zijn achterban een beter voorstel dat voor september bij de minister en de Tweede Kamer ligt.

Het is goed dat de no-claim op de helling gaat. Chronisch zieken en gehandicapten zullen altijd zorgkosten maken. Zij hebben geen keus om bepaalde vormen van zorg niet te gebruiken. Een verplicht of een vrijwillig eigen risico of een compensatieregeling die niet voldoet, zijn daarom geen redelijke regelingen. Deze groep mensen houdt hoge kosten en blijft zo in de machteloze positie zelf niets te kunnen doen aan de situatie. Met de veertig euro per jaar als compensatie voor de meerkosten zullen veel mensen niet uitkomen.

Afbakening van de groep

Bovendien is de afbakening van de groep chronisch zieken en gehandicapten niet goed gedaan. Zo zal het voorstel van de minister negatief uitpakken voor mensen met een handicap die wel hoge zorgkosten maken maar geen hoog medicijngebruik hebben. De nieuwe regeling van de minister kan er zelfs toe leiden dat een gezond persoon die rond de jaarwisseling tijdelijk een hoog medicijngebruik heeft wél de compensatie krijgt, terwijl iemand die veel meerkosten heeft door zijn hulpmiddelen níet voor vergoeding in aanmerking komt.

Voor een goede en zuivere afbakening van de groep moet een beter instrument bedacht worden. De CG-Raad wil hierover graag een overleg met de minister. Ook zal de CG-Raad met zijn lid- en aangesloten organisaties een nieuwe systematiek ontwikkelen die zowel efficiënt is als rechtvaardig voor mensen die hoge meerkosten hebben vanwege hun ziekte of handicap.

(Geplaatst: 4 juli 2007)

---