Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Europese lobby over verstrekking van geneesmiddeleninformatie

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

De CG-Raad heeft met zijn leden een document opgesteld over de informatievoorziening over geneesmiddelen aan patiënten. Met het document begint de Europese lobby voor rechtstreekse informatie over geneesmiddelen aan patiënten.

Regels

Het Europees parlement behandelt nog dit jaar de regels over de verstrekking van geneesmiddeleninformatie van producenten aan patiënten. Een uitgelezen kans om een warm pleidooi te houden voor rechtstreekse en feitelijke informatievoorziening.
De mogelijkheden voor het opstellen en verspreiden van informatie over receptgeneesmiddelen door producenten zijn in de EU sterk gereguleerd. Het Europese Parlement en de Counsil of Ministers moeten straks bepalen of deze informatie ontsloten wordt voor de gebruikers. En zo ja, onder welke voorwaarden dat gebeurt.

Patiëntenperspectief

De CG-Raad vindt het belangrijk dat het patiëntperspectief meeweegt in de beslissing van Europa. Hoe denken patiënten zelf over de kwaliteit van de informatievoorziening over medicijnen? Wat vinden ze van de mogelijkheid van rechtstreekse feitelijke informatie van de fabrikanten? Dat staat in het zogenaamde startdocument van de CG-Raad en zijn lidorganisaties (word-document).

(Geplaatst: 4 juli 2007)

---