Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wmo-gebruikers

Tweede Kamer luistert goed naar signalen van wmo-gebruikers

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) was op 28 juni onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Veel Kamerleden bleken goed doordrongen te zijn van de meningen en ervaringen van gebruikers. Ook het Meldpunt Wmo (www.wmomeldpunt.nl) heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.

Pgb gegarandeerd

Alle Kamerleden waren kritisch over de uitvoering van het persoonsgebonden budget (pgb). De praktijk wijst uit dat gemeenten het gebruik ervan soms ontmoedigen. Sommige gemeenten geven bijvoorbeeld een pgb, dat maar 75 procent dekt van de werkelijke zorgkosten. Het Kamerlid Van Miltenbrug (VVD) noemde een aantal gemeenten waar het goed en waar het fout gaat met de compensatieplicht en het pgb. Zij heeft een onderzoek gedaan naar de uitvoering van de Wmo in veertig gemeenten. De staatssecretaris heeft concrete beloftes gedaan. Zij wil het persoonsgebonden budget (pgb) garanderen en stimuleren. De staatssecretaris gaat gemeenten hierop aanspreken. Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat zij overleggen over aanpassing van de modelverordening WMo en van beleidsregels op dit punt.

Onderzoeken

Hoe gaan gemeenten om met de invulling van de compensatieplicht in de Wmo? Begrijpen zij de Wmo wel goed? Bieden zij burgers passende oplossingen op maat voor hun beperkingen? Deze vragen staan centraal in een onderzoek onder gemeenten. Ook de CG-Raad gaat onderzoek doen naar de uitvoering van de compensatieplicht, onder de gebruikers van de Wmo.

Ondersteuning Wmo-cliënten

In september wordt een plan gepresenteerd voor cliëntondersteuning. Dit alles hangt samen met de toekomst van de MEE organisaties. De staatssecretaris heeft al verduidelijkt dat financiering van deze organisaties geen gemeentelijke taak wordt per 2008.

Buitengewone uitgaven

Het Regeerakkoord vermeldt dat 400 miljoen euro wordt bezuinigd op de buitengewone uitgaven. Ook zijn er plannen om de uitvoering van de buitengewone uitgaven over te hevelen van de Belastingdienst naar de gemeenten per 1-1-2009. Het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) stelde hier kritische vragen over. De staatssecretaris heeft beloofd dat zij in september nader bekend maakt hoe het Kabinet hier mee zal omgaan. De buitengewone uitgaven zijn voor de chronisch zieken en gehandicapten van heel groot belang. De CG-Raad is in overleg met de betrokken ministeries over de plannen.

(Geplaatst: 3 juli 2007)

---