D66

Zalmnorm exit: kabinet geeft geld toekomstige generaties uit

3 juli 2007

De Kamer spreekt vandaag over het begrotingsbeleid. Uit de stukken van het kabinet blijkt dat Balkenende 4 de Zalmnorm overboord zet en in 2007 zonder begrotingsnorm regeert.

De afgelopen vijf kabinetten hebben begroot aan de hand van de zalmnorm. Deze werd ingevoerd om een einde te maken aan de financiële instabiliteit die heerste onder eerdere kabinetten, die vooraf gingen aan Paars. Onder medeverantwoordelijkheid van D66 werd de staatsschuld zo teruggedrongen van 75% van het bruto binnenlands product naar 50%. Balkenende 4 neemt nu afstand van deze solide manier van begroten. D66-leider Alexander Pechtold: "Dit kabinet legt mensen allerlei nieuwe normen op, maar geeft niet thuis als het zichzelf aan een norm moet houden. Want dat is wat het kabinet heeft gedaan: de Zalmnorm over boord zetten".

D66 betreurt het dat Balkenende 4 straks meer dan een half jaar regeert zonder een uitgavenkader. Pechtold: "Ik snap wel dat het kabinet het oude uitgavenkader niet wil gebruiken, want dat wordt namelijk met ruim 2 miljard overschreden. Het wordt tijd dat de regering hier iets aan doet. Bos geeft het geld uit van toekomstige generaties".

D66 verzoekt de regering om alsnog maatregelen te nemen om de uitgavenoverschrijdingen in de zorg te verminderen en te zorgen dat de totale collectieve uitgaven binnen de grenzen blijven door op andere gebieden zuiniger aan te doen.

Tot slot vraagt D66 de regering het koopkrachtbeleid voor alleenstaanden zo vorm te geven dat werken voor alleenstaanden lonender wordt. Pechtold: "Deze regering heeft vooral oog voor gezinnen, terwijl er op dit moment 2,5 miljoen alleenstaanden zijn en dit aantal de komende jaren zal groeien tot 3,5 miljoen. Alleenstaanden vormen een vergeten groep en zijn in financieel opzicht vaak kwetsbaar. Het wordt dus tijd dat de regering deze groep in het vizier krijgt".

Lees hier de inbreng van Alexander Pechtold bij de Voorjaarsnota
---