Gemeente Bussum

Ecologisch groen

De gemeente Bussum werkt al jaren aan een natuurlijk groenbeheer, wat resulteert in opvallende bloemrijke bermen en plantsoenen.

Deze bermen en plantsoenen worden jaarlijks in september gemaaid. Waar veel gras groeit, wordt twee keer gemaaid. Hierdoor verschraalt de grond, zodat het op termijn geschikt wordt voor diverse bloemplanten. Deze extra maaironde vindt deze week plaats.

Al zo'n 15 jaar zorgt de afdeling Wijkbeheer voor het ecologisch beheer van diverse plantsoenen die zich hiervoor lenen. Het beheer kan zich beperken tot een selectieve manier van maaien, of door bermen of delen van plantsoenen te bewerken en vervolgens in te zaaien met een mengsel van kruiden. Zo'n kruidenmengsel bestaat uit éénjarige en meerjarige plantensoorten. Zo komen het eerste jaar veel klaprozen, bolderik en korenbloemen op. Later worden deze soorten opgevolgd door wilde peen en margrieten en vervolgens nemen bijvoorbeeld biggekruid en duizendblad dit weer over.

Na een aantal jaren van grote diversiteit aan bloemsoorten verschijnen er meer grassoorten, die naast sierwaarde een belangrijke natuurlijke schuilplaats vormen. Steeds meer dieren, waaronder vlinders vinden binnen de bebouwde kom een leefplek zoals bijvoorbeeld diverse zandoogjes en blauwtjes. Deze laatste hebben hun naam te danken aan hun karakteristieke blauwe kleur. Ook zijn er veel hommels die zich te goed doen aan de nectar van de vele bloemsoorten. Na de bloei komen de zaden tot rijping waar vogels, bijvoorbeeld mussen, van eten.