Gemeente Castricum

Rekenkamer: ,,Castricum scoort voldoende

Het tweede rapport van Rekenkamer Castricum/Langedijk is klaar. Voor dit rapport onderzocht de Rekenkamer hoe de gemeente Castricum omgaat met schriftelijke bouwaanvragen en aanvragen op grond van de Wet voorziening gehandicapten (Wvg). Daarnaast stond de klanttevredenheid van de aanvragers centraal. De resultaten zijn goed. Castricum scoort een voldoende op de kwaliteit van het afhandelingproces van zowel de bouwaanvragen als de Wvg-aanvragen.

Dat neemt niet weg dat het onderzoek voldoende aanknopingspunten heeft opgeleverd voor verbeteringen. De Rekenkamer doet de volgende aanbevelingen:

o Verbeter het interne beheer door de registratie van de doorlooptijden te verbeteren en de wijze waarop de advisering verloopt. Wijzig de inrichting van de organisatie rondom bouwaanvragen, zodanig dat deze minder ingewikkeld wordt. Dit bevordert een kortere doorlooptijd en leidt tot minder coördinatielasten.

o Verbeter de communicatie met en informatie aan de burgers door inzichtelijk te maken hoe het besluitvormingsproces rondom een bouwplan verloopt. Motiveer met het oog op het belang van de derde-belanghebbende, die bezwaar wil aantekenen, ook positieve besluiten vooral bouwbesluiten voldoende.

o Wees duidelijk inzake legesheffing; hef leges voor een Wvg-beschikking of beslis om beschikkingen op basis van de Wvg vrij van leges te stellen.

Het college van burgemeester & wethouders heeft ingestemd met de aanbevelingen.

Bij eventuele vragen of als u een exemplaar van het onderzoeksrapport wilt ontvangen - kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Rekenkamer, p/a gemeente Castricum, Raadhuisplein 1, 1902 CA Castricum, Elsbeentjes@castricum.nl.