Gemeente Drechterland

4-7-2007
Het geld van Drechterland

Meer geld voor het landschap

In het voorjaar kijken we financieel terug en vooruit. De gemeenteraad wordt dan gevraagd in te stemmen met de jaarrekening. Gelijktijdig is de presentatie van de voorjaarsnota. Hoewel een verhaal over plussen en minnen in eerste instantie niet spannend lijkt, wordt hier wel een fundament neergelegd voor het werk dat we voor u gaan uitvoeren. De raad maakte hierbij goed gebruik van haar recht op het laatste woord.

Jaarrekening
2006 sluiten we met een positief (netto) resultaat van ⬠2.610.800,-. Dat lijkt een enorm bedrag maar op een totale begroting van ongeveer 26 miljoen is dat dus ongeveer 10%. Met 5% meer inkomsten en 5% minder uitgaven, bereik je dat al. Dit eerste jaar na de herindeling moest nog maar blijken of alle verwachtingen uitkwamen. Dat is gelukt. Op dit resultaat kunnen we trots zijn. Het gaf de raad de ruimte na te denken wat er meer te doen is voor enkele bijzondere projecten.

Amendementen
De gemeenteraad is uiteindelijk verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken. Het college voert veel van het werk uit, samen met de ambtenaren. Maar bij het vaststellen van de jaarrekening neemt de gemeenteraad haar eindverantwoordelijkheid. De raad heeft altijd de mogelijkheid om door middel van een amendement een wijziging voor te stellen. Een voorstel dat op een meerderheid in de raad kon rekenen was een aanpassing voor het landschapsplan.

Landschapsplan
Voor 2008 is nu een bedrag van ⬠78.000 gepland voor een fiets of wandelroute van het oostelijk deel van de Koggeweg naar de Zuiderdijk. Dit bedrag komt uit een portemonnee die hiervoor speciaal is bedoeld. We spreken dan over een bestemmingsreserve. Een voorstel om deze reserve te verhogen met ⬠142.000 is met tien tegen vier aangenomen door de gemeenteraad. Het geld zou zonder dit besluit naar de algemene reserves zijn gegaan; zeg maar de portemonnee voor van alles en nog wat. Door deze verschuiving is er voor 2008 meer ruimte om iets met het landschap te doen. Hiervoor zijn zoveel ideeën uit te werken dat het zo goed als zeker is dat dit spaarpotje de komende jaren nuttig besteed gaat worden.

Komende jaren
Om te voorkomen dat de raad op één moment moet besluiten over de toekomstplannen, is er in de voorjaarsnota een hoofdstuk gewijd aan de verwachtingen, het toekomstperspectief. De gemeenteraad krijgt een idee waar de belangrijkste uitgaven aan worden besteed en uiteraard de mogelijkheid hierop te reageren. En omdat er altijd meer plannen zijn dan de financiën toelaten, is er een onderscheid aangebracht in de mate van belangrijkheid. We kennen er drie: onontkoombaar en niet uit te stellen, onontkoombaar maar kan ook later en wenselijk.

Grotere plannen
De plannen die nu in de voorjaarsnota staan zijn geen besluiten. Het geeft een overzicht van de verwachtingen. Er is voor 2008 voor ruim 13 miljoen voor nieuw beleid gepland. Van de uitspringers een kort overzicht:

- Kruispunten en komgrenzen in Venhuizen: 193.000;
- Restauratie toren Schellinkhout en Wijdenes: 413.000
- ât Skitteljacht Westwoud, vervanging lichtkoepels: 13.500
- Coating glijbaan zwembad: 13.500

- Padlandschool, radiatoren: 18.000

- Brandweerkazerne, Koggeweg: 1.145.000

- Centrale huisvesting: 10.900.000

De voorjaarsnotie ligt ter inzage in het gemeentehuis in Venhuizen.
---