Gemeente Venray


04 juli 2007

Rampenplan 2007 vastgesteld

Op 3 juli heeft het college het gewijzigd gemeentelijk rampenplan 2007 vastgesteld. In dit plan zijn, op basis van 18 ramptypen, de lokale risico's voor onze gemeente geïnventariseerd en beter in beeld gebracht. Het gewijzigde plan zorgt verder voor een verbetering in de koppeling van de organisatie, de verantwoordelijkheden, de taken en de bevoegdheden van alle hulpverleningsinstanties, zoals politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening.

Zo is de brandweer onder andere verantwoordelijk voor het waarschuwen van de bevolking bij incidenten. Zij kunnen dan het sirenenetwerk in gang zetten. De gemeente is onder andere verantwoordelijk voor het opvangen en registreren van geëvacueerden en behandelde gewonden in opvanglocaties met voldoende faciliteiten. Alle processen die een rol spelen in de rampenbestrijding zijn beschreven in dit gewijzigde rampenplan.

Dit gewijzigde rampenplan is wederom gelijkluidend aan de rampenplannen van de overige in de Regio Noord- en Midden-Limburg deelnemende gemeenten. Dus als er nu een ramp of incident van enige omvang onze gemeente zou treffen, kunnen andere gemeenten uit de regio ons direct ondersteunen, aangezien we dezelfde afspraken hebben gemaakt. Er is ook geen verschil meer per gemeente voor de overige hulpverleningsinstanties, waardoor er sneller en efficiënter hulp kan worden geboden.