Gemeente Venray


04 juli 2007

Dit jaar geen Winterfestival

`Benodigde ruimte op Schouwburgplein ontbreekt'

De gemeente kan voor 2007 geen vergunning verlenen voor het houden van het Winterfestival op het Schouwburgplein. Omdat er geen overeenstemming is bereikt tussen de organisatie en de marktkooplieden over benodigde verplaatsing van de markt kan de vergunning niet worden afgegeven. De economische belangen van de marktkooplieden worden door verplaatsing van de markt teveel benadeeld. Ondanks bemiddeling van de gemeente kan het Winterfestival hierdoor dit jaar niet plaatsvinden.

De weekmarkt moet in december voor het Winterfestival 4x verplaatst worden. Op grond van de bestaande Marktverordening kan de markt maximaal 5x per jaar ten behoeve van een evenement verplaatst worden. Voor 2007 is de markt al drie keer verplaatst, waaronder voor het Winterfestival editie 2006. Er blijven nog 2 dagen over, waar het Winterfestival 4 dagen nodig heeft. Dit zou 2 extra onwenselijke verplaatsingen van de weekmarkt betekenen.

De gemeente bemiddelde tussen de diverse partijen, maar ondanks diverse overleggen tussen de werkgroep markt, de organisatie Winterfestival en de gemeente is gebleken dat er vanuit de marktkooplieden onvoldoende draagvlak is om de markt 2x extra te verplaatsen. In het verleden is door de marktkooplieden juist gevraagd om een vermindering van het aantal dagen voor verplaatsing. Nu meewerken aan de vergunningaanvraag van het Winterfestival zou juist een vermeerdering tot gevolg hebben. Wethouder Van der Broeck: `deze kwestie gaat me echt aan het hart. Het Winterfestival heeft op diverse fronten een positieve functie voor Venray. Daartegenover staat echter dat de afspraken binnen de Marktverordening zwaar wegen. Als gemeente hebben wij ook een belangrijke verantwoordelijkheid om de economische belangen van de marktkooplieden te waarborgen. Op basis van de verordening kunnen wij voor het Schouwburgplein geen vergunning verlenen.'

Editie 2006 van het Winterfestival vond voor het eerst plaats op het Schouwburgplein. Bij de organisatie van die editie is al aangegeven dat verplaatsing van de markt binnen de bestaande verordening voor problemen zou kunnen zorgen. Nu blijkt dat de gemeente door de tegenstrijdige belangen geen vergunning af kan geven wordt de organisatie binnenkort door de gemeente uitgenodigd voor een overleg om te kijken naar een mogelijk alternatief.