Gemeente Ede

nummer 142 / Ede, 3 juli 2007

Nieuw OGGZ-convenant
Gemeenten Vallei blijven samenwerken bij opvang dak- en thuislozen

De gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel, Wageningen, Rhenen, Renswoude en Veenendaal zetten hun samenwerking bij de opvang van dak- en thuislozen en andere mensen met meervoudige problematiek voort. In oktober ondertekenen zij een nieuw convenant.

Op 3 april 2003 besloten de gemeenten te gaan samenwerken bij de opvang en begeleiding van deze kwetsbare groep mensen. De gemeente Ede nam als centrumgemeente de verantwoordelijkheid voor de eerste opvang en een verlengd verblijf in het sociaal pension voor haar rekening. Alle gemeenten namen de verantwoordelijkheid om vervolgens andere woonvormen aan te bieden, zoals begeleid en beschermd wonen, om de deze mensen geleidelijk aan weer normaal aan het maatschappelijk leven te laten deelnemen.

Veel instanties
Naast de gemeenten houden ook heel veel andere instanties zich bezig met de zorg voor deze groep mensen. In de eerste convenantsperiode is een begin gemaakt met een betere afstemming van die zorg en meer samenwerking tussen de verschillende partijen, bijvoorbeeld bij het aanbieden van dagbestedingsactiviteiten.

Activiteitenplan
De samenwerking is het afgelopen half jaar geëvalueerd en de resultaten bieden voldoende aanknopingspunten om voor de periode 2007 2011 een nieuw convenant op te stellen. In dat convenant is aandacht voor wonen, zorg, dagbesteding, schuldhulpverlening en verslavingszorg. Voor al deze onderwerpen hebben de gemeenten een activiteitenplan opgesteld. Dat plan gaat onder meer in op de afbakening van de groep, welke groepen prioriteit moeten krijgen, de samenwerking tussen de verschillende organisaties en instanties die bij de doelgroep betrokken zijn, veiligheid, schuldhulp en allerlei andere zaken die rond de opvang van deze groep van belang zijn. Uiteindelijke doel is niet alleen opvang, maar ook het bieden van hulp zodat deze groep mensen weer op een normale wijze aan de samenleving deel kan nemen. Dat lukt alleen als de verschillende organisaties en instanties, met behoud van hun eigen verantwoordelijkheid, nog beter gaan samenwerken.

In oktober ondertekenen de 7 gemeenten, samen met een groot aantal organisaties en instellingen die bij deze groep betrokken is, het nieuwe convenant.

---