Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Buurtcafé Kloja hoeft activiteiten deels niet te staken - persbericht 054, 2007

Buurtcafé Kloja, gevestigd aan de Burgemeester van Roijenstraat Oost 101, hoeft zijn activiteiten gedeeltelijk niet te staken. Dat is per brief aan de exploitanten en de omwonenden meegedeeld.

Het college van Burgemeester en Wethouders had in juni 2006 besloten aan de exploitanten van het café, VOF Kloja een `vooraankondiging last onder dwangsom vanwege gebruik in strijd met het bestemmingsplan' te sturen. De exploitanten van Café Kloja moeten het gebruik van het pand Burgemeester van Roijenstraat Oost 101 als café beëindigen. Er geldt een woonbestemming voor dit adres.

Op grond van wettelijke bepalingen had het café 2 weken de mogelijkheid om op het voornemen van het college te reageren. Ondanks dat enkele jaren geleden het café een tijd gesloten is geweest, is er sprake van zogenoemd voortgezet gebruik dat onder het overgangsrecht valt.

Dit blijkt uit nader onderzoek, waarbij de reactie van de exploitanten en de eigenaar en diverse rechterlijke uitspraken zijn betrokken. Op grond daarvan schat het college in dat een handhavingsactie door de gemeente helaas niet tot het gewenste resultaat zal leiden. Ten aanzien van de in het pand aanwezige zaal is het college van mening dat deze niet onder het overgangsrecht valt en dus niet voor horeca-activiteiten mag worden gebruikt.