Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Sportpas succesvol in Hoogezand-Sappemeer - persbericht 056, 2007

Duizendste deelnemer in zonnetje gezet.

Dit is het zevende schooljaar alweer dat de gemeente een kennismakingscursus voor verschillende sporten aanbiedt in de vorm van een sportpas.

Voordeel is dat het sportaanbod gereguleerd is in het basisonderwijs. De belangstelling van de basisschoolleerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 blijft hierdoor groot. In 2006 deden zelfs 1080 kinderen mee. De 1000e deelnemer, Rudy Jonkman, wordt daarom aanstaande woensdag bij de W.A. Scholtenschool in het zonnetje gezet om 10.30 uur door de beweegmanager.

De Sportpas is onderdeel van het project BOS (Buurt Onderwijs Sport). Doel van het project is kinderen meer te laten bewegen, en vooral die kinderen die naast de gymles op school niet aan sport doen. Uit onderzoek blijkt dat 10 a 12 procent van de leerlingen daadwerkelijk ook lid zijn geworden van een sportvereniging na het volgen van een kennismakingscursus bij de sportpas.

De kennismakingscursussen worden aangeboden in 5 periodes; iedere cursus duurt minimaal 3 en maximaal 5 weken. Op het programma staan bijvoorbeeld basketbal, tennis, trampolinespringen en zeilen. De vakleerkrachten bewegingsonderwijs zijn nauw betrokken bij de sportpas. Zij besteden in de weken voorafgaand aan de kennismakingscursussen in de gymles extra aandacht aan de betreffende sporten. De kinderen kunnen zich in die weken op school opgeven. De kosten bedragen EUR 2,30,- per cursus.

Bij de Sportpas staat de samenwerking tussen de scholen, de sportverenigingen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer centraal. De kennismakingslessen met diverse sporten op de school, de verwerking door de gemeente en de cursussen bij de verenigingen, blijken aan te slaan bij de schooljeugd, met als resultaat 1080 deelnemers in 2006. Het aantal deelnemers is sinds de invoering in 2000 voor het eerst hoger dan 1000. Steeds meer verenigingen doen mee en het wordt steeds bekender. We kunnen daarom spreken van een succesformule.

In het schooljaar 2007-2008 wordt de sportpas uitgebreid met een aantal nieuwe sportverenigingen en -activiteiten. Dit zijn tennisvereniging De Stirum met tennis, DFS met streetdance, De Inktvis met waterpolo, HSC met voetbal en de floorbalfreakz met unihockey. Uiteraard hopen we dat de kinderen een goede keus kunnen maken en veel plezier beleven aan het beoefenen van sport.