over verdoezeling van medische blunders door artsen

Antwoorden op kamervragen van Agema over verdoezeling van medische blunders door artsen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2779780

4 juli 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over verdoezeling van medische blunders door artsen (2060718270).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat medische blunders door artsen verdoezeld worden door geknoei met medische dossiers en dat de schade daardoor vaak niet wordt vergoed?

Antwoord 1
De beide artikelen uit het Algemeen Dagblad van 9 juni 2007 zijn mij bekend.

Vraag 2
Deelt u de mening dat dit onacceptabel is? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat medische dossiers volledig zijn en dat er niet meer mee wordt geknoeid?

Antwoord 2
De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op de kwaliteit van de zorg. Gebleken is dat medische dossiers niet altijd volledig zijn, maar ik heb geen enkele indicatie dat in medische dossiers wordt geknoeid.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de volledigheid van medische dossiers en dat verzaakt hebben te doen, waardoor mensen in geval van medische blunders niet hun recht kunnen halen, hun baan kwijt moeten raken?

Antwoord 3
Medische dossiers zijn van belang voor het adequaat behandelen van patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet toe op de kwaliteit van de dossiers en heeft in het kader van haar toezichtstaak een aantal instrumenten ter beschikking. Maar dat wil nog niet zeggen dat een dergelijk dossier ook altijd zondermeer kan dienen in civielrechtelijke acties.