Gijlswijk over Knelpunten AWBZ 2006

Antwoorden op kamervragen van Van Gijlswijk over Knelpunten AWBZ 2006

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2780192

3 juli 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Van Gijlswijk over Knelpunten AWBZ 2006 (206060718570).

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat thuiszorginstellingen het risico lopen een miljoenenverlies te lijden door niet-vergoede zorg?

Antwoord 1
Ik heb kennis genomen van het bericht. Naar aanleiding van vragen van mevrouw Agema ben ik vervolgens op dit bericht ingegaan (vraag 2050718440, ingezonden 15 juni 2007).

Vraag 2
Deelt u de mening dat het niet vergoeden van de geleverde zorg in strijd is met de toezegging van uw ambtsvoorganger dat "...er voldoende budget is om alle geïndiceerde cliënten daadwerkelijk zorg te bieden" en er "wordt eenmalig tegemoetgekomen aan zorgaanbieders die in 2006 te maken hebben gehad met overproductie"? Zo ja, wat gaat u doen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat het niet vergoeden van geleverde zorg in strijd is met de motie Kant, die door de Kamer met algemene stemmen is aangenomen , die uitspreekt dat de regering garandeert dat instellingen die geïndiceerde zorg hebben geleverd in 2006 deze vergoed krijgen, mits deze onder de definitie van terechte `overproductie' valt?
Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen waarom niet?

Antwoord 2 en 3
Zowel de mening van vraag 2 als de mening van vraag 3 deel ik niet. Bij de toezegging dat een extra vergoeding kan plaatsvinden is aangegeven dat het moet gaan om `terechte overproductie'. Dit criterium in neergelegd in een vooraf gepubliceerde beleidsregel van de NZa. In deze beleidsregel staat onder meer dat sprake moet zijn geweest van overproductie waarmee problematische wachtlijsten zijn voorkomen. Ook zijn in de beleidsregel maxima gesteld voor aanvullende toeslagen voor verzorgingshuizen.
Bij de uiteindelijke toekenning heeft de NZa een aantal kortingen doorgevoerd. Het gaat om gevallen waarbij de accountant niet heeft kunnen vaststellen dat de zorgleverantie rechtmatig heeft plaats gevonden en situaties waarbij het maximum van de aanvullende toeslag is bereikt. In het eerste geval vindt geen additionele vergoeding van de zorgaanbieders plaats. In het tweede geval is sprake van een vergoeding die lager ligt dan gevraagd door de zorgaanbieders. Indien wel aan de criteria is voldaan heeft ook een nabetaling aan zorgaanbieders plaatsgevonden.
In het genoemde artikel wordt vooral gewezen op het feit dat de zorgaanbieders niet aannemelijk hebben kunnen maken dat ook inderdaad meer thuiszorg is geleverd. Er is dan geen titel om tot vergoeding over te gaan.

Vraag 4
Wilt u deze vragen tegelijk beantwoorden met de nacalculatie van de AWBZ-gelden over 2006 .

Antwoord 4
Bij de beantwoording van de Kamervragen van mevrouw Agema (vraag 2050718440, ingezonden 15 juni 2007), heb ik de brief van de NZa over de nacalculatie 2006 meegezonden. Deze brief is, conform mijn verwachting uitgesproken in het antwoord op de Kamervragen Kant/Van Gijlswijk (nr. 1702, 30 mei 2007), op 1 juni 2007 door de NZa aan mij aangeboden.