Gemeente Arnhem

Gelders - Arnhemse steun voor Vitesse Betrokken (03-07-2007) Begeleiding supporters en schoolverlaters

De Stichting Vitesse Betrokken krijgt steun van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem bij de uitvoering van projecten voor de begeleiding van supporters en voortijdige schoolverlaters. Via het Supportersproject gaan twee aangestelde medewerkers de band tussen de club en de (kern van fanatieke) supporters versterken. Het project Scoren door scholing richt zich komend schooljaar op de actieve begeleiding van 72 schooluitvallers: zij krijgen een beroepskeuzetest en zes weken stage. Provinciale Staten hebben 27 juni een stimuleringsbedrag van 155 mille voor Scoren in Gelderland beschikbaar gesteld, B en W van Arnhem 3 juli een bedrag van 75 mille.

De afzonderlijke Stichting Vitesse Betrokken is voortgekomen uit het initiatief dat Vitesse heeft genomen om de betrokkenheid bij de stad Arnhem en haar supporters te vergroten. Vitesse wil daarmee haar maatschappelijke voorbeeldfunctie invullen. De club wil zich vooral inzetten voor veiligheid en leefbaarheid. Daartoe zet de stichting een aantal sociaal-maatschappelijke activiteiten op. Er wordt een begin gemaakt met twee projecten:

Het Vitesse-Supportersproject zoekt supporters op die nu geregeld problemen geven. Het gaat niet om vandalen die uit zijn op vernielingen en geweld, maar om echte Vitesse-aanhangers die in hun fanatieke supportersgedrag te ver (dreigen te) gaan, de aanstormende jeugd in het bijzonder. Het project wil de binding tussen deze supporters en hun club positiever en steviger maken. De provincie investeert eenmalig 40.000 euro in het project. Op jaarbasis gaat het project 90 mille kosten, waarvan Vitesse en gemeente elk de helft gaan financieren;
Scoren door scholing wil jongeren die maatschappelijk uit de boot dreigen te vallen, terugbrengen naar school of toeleiden naar een baan. Bij Vitesse zelf volgen zij een programma van tien weken om hun beroepskeuze te kunnen maken. Het Regionale Opleidingscentrum Rijn IJssel en Vitesse Betrokken werken samen. De verwachting is dat aan het eind van de periode zeven op de tien deelnemers terug gaan naar school, twee op de tien betaald werk hebben gevonden en één op de tien verdere begeleiding krijgt. Provincie en gemeente dragen eenmalig 90 resp. 30 mille bij in de kosten van Scoren door scholing.

Sportpunt Klarendal
In de stimuleringsbijdrage van de provincie is ook een bedrag van 25 mille opgenomen voor het Sportpunt Klarendal. Dat is bedoeld om de sportdeelname van kinderen en hun ouders in deze wijk te bevorderen. Vitesse-spelers geven hen het goede, sportieve voorbeeld in de vroegere zaalvoetbalhal in Klarendal. CIOS-studenten beheren het Sportpunt.