SGP


SGP » jongeren >>
03 - 07 - 07 | Militaire uitzendingen

De SGP steunt de verlenging van de militaire missies van Nederland naar Libanon, Irak en Bosnie.
Vooronderstelling daarbij is dat de capaciteit van de Nederlandse krijgsmacht dat toelaat.
De regering heeft dat in de stukken en de toelichting aannemelijk gemaakt.


---

----------

AO militaire uitzendingen
Van der Staaij
3 juli 2007

Verlengingen
In algemene zin: we kennen inmiddels de vergaande plannen omtrent bezuinigingen binnen defensie. Trekken wij al deze verlengingen nog wel op een verantwoorde manier? Niet alleen qua materieel, maar ook qua personeel. Overbelasting? Dreigende kloof tussen geformuleerde ambities en capaciteit? Mijn fractie maakt zich hierover zorgen.

Unifil

- De Nederlandse maritieme bijdrage aan Unifil acht de SGP-fractie nuttig. Deze indruk bepaal ik mede naar aanleiding van ons recente bliksembezoek. Het vormt een bijdrage aan het totstandbrengen van veiligheid en stabiliteit in het Midden-oosten. Ook landen in deze regio hechten aan deze maritieme bijdrage.

Vragen heb ik vooral ten aanzien van de effectiviteit van de missie.

Als het gaat om effectiviteit allereerst rekenschap van geven, dat deze maritieme bijdrage vooral preventief werkt. We zullen nooit weten hoeveel wapensmokkel via zee voorkómen is door de aanwezigheid van de Nederlanders. Dit ter relativering ten aanzien van de effectiviteit van deze missie.

Voorts: op de zee vervullen wij in ieder geval een stabiliserende rol. Daarnaast houden we via de zeezijde mogelijke wapensmokkel min of meer adequaat tegen. Maar als we de zaak in haar geheel bekijken, dan valt te vrezen dat de wapensmokkel over het land onze inspanningen aan de zeezijde vosltrekt frustreren. Voor een werkelijk effectieve aanpak zouden zee- en landzijde afgesloten moeten worden. Daarvan is nu geen sprake. Hezbollah is hard op weg haar krachten weer op sterkte te brengen en verloren terrein te herwinnen. Iran speelt hierbij, zo bleek opnieuw uit de media vanochtend, een kwalijke rol. Binnen VN-verband zou daarom een integralere aanpak moeten worden gekozen. Dan kunnen we als internationale gemeenschap tevens met iets meer geloofwaardigheid er bij Israel op aandringen, dat zij stoppen met hun verkenningsvluchten boven Libanon. Dringt Nederland afdoende op die integrale aanpak aan?

Voor het overige steunen wij op zichzelf deze verlenging

Irak

- Nederlandse bijdrage betreft 7 militairen. NAVO trainingsmissie draagt bij aan de opbouw van de Iraakse veiligheidssector. Noodzakelijk om Irak op termijn in staat te stellen zélf verantwoordelijkheid te dragen voor de veiligheid in dit land. Mijn fractie steunt daarom de verlenging.

Bosnië

- Sinds 2004 draait Nederland mee in Bosnie. Deze âduurzaamheidâ heeft iets aansprekends. Ook nu de cameraâs van de wereldpers niet meer primair gericht zijn op deze regio, blijven wij ons verantwoordelijk voelen voor deze missie. Het gaat om 85 militairen. Relatief bezien geen grote groep. Positief dat Nederland betrokken blijft om het karwei mede af te maken. Dit geldt overigens ook de overige deelnemende landen.

Gaat ook om een nabijgelegen regio. Wij steunen deze verlenging.