SGP


SGP » jongeren >>
03 - 07 - 07 | CIA-kampen

De strijd tegen het internationale terrorisme is een strijd op leven en dood tegen lieden die niets en niemand ontzien. Die strijd is noodzakelijk, zoals nu weer blijkt in Groot Brittannie. Dat er door de VS in het verleden en in het heden gebruik is en wordt gemaakt van geheime detentiecentra en transportvluchten, wordt ook door de Amerikanen niet ontkend.
Er zijn echter geen harde aanwijzingen dat er daarbij sprake is van ernstige misstanden. Op het rapport van de Raad van Europa is wat dat betreft veel af te dingen.
Het opgeheven vingertje naar Amerika is daarom misplaatst. Beter is het om samen te kijken naar wat we gezamenlijk kunnen doen om onze samenleving en rechtsstaat
te beschermen tegen dood en verderf zaaiende (islamitische) terroristen.


---

----------

Kamerdebat CIA-kampen
3 juli 2007
Van der Staaij

Mooi-weeropmerkingen
De strijd tegen het internationale terrorisme moet met alle kracht en inzet gevoerd worden. Niet zelden gaat het in deze strijd erop of eronder. Denk slechts aan de aanslagen die zeer onlangs in Groot Brittannië op het nippertje zijn verijdeld. We hebben het hier niet over tegenstanders met wie een dialoog of een debat gevoerd kan worden. Het gaat hier om personen die samenlevingen willen ontwrichten met inzet van nietsontziende terreur. De VS zijn âna 11 septemberâ wel op een heel bijzondere wijze betrokken geraakt in deze strijd. Mijn fractie wil dit gegeven uitdrukkelijk meewegen. Anders vervallen we al heel snel in mooi-weeropmerkingen, die niets van doen hebben met de huiveringwekkende realiteit rond dit thema.

Vz. In de strijd tegen terrorisme zijn heel veel, maar niet alle middelen geoorloofd. De Nederlandse regering heeft meermalen uitgesproken, dat zij het gebruik van geheime detentiecentra en het gebruik van geheime vluchten met op onrechtmatige wijze gedetineerde terrorismeverdachten categorisch afwijst. Voor zover mijn fractie kan beoordelen heeft de Nederlandse regering dit standpunt ook in alle relevante internationale gremia uitgedragen. De regering heeft voorts ook altijd meegewerkt aan onderzoeken van verschillende nationale justitiële autoriteiten naar genoemde detentiefaciliteiten. Wat dat betreft heeft mijn fractie dan ook geen enkele reden om te twijfelen aan de inzet van de regering. De SGP steunt deze inzet.

Voorzitter. Rond de genoemde detentiecentra en het gebruik van geheime vluchten bestaat de nodige ruis; er leven hier vragen. Mijn fractie vindt dat, als er sprake is van serieuze verdenkingen, het primair aan de betreffende nationale justitiële autoriteiten is om hier onderzoek naar te doen. In verschillende landen loopt thans dergelijk onderzoek. Het rapport van de Raad van Europa ter zake biedt de nodige handvaten voor verder onderzoek. Gelet op de aard van de grote beschuldigingen valt het te betreuren, dat het rapport vele onzorgvuldigheden bevat en deels op waarschijnlijkheden is gebaseerd. Hoe ingrijpender de beschuldigingen, hoe hoger de eisen die aan de bewijslast mogen worden gesteld. Helaas heeft de Raad op dit onderdeel belangrijke steken laten vallen.

Tot slot. De Amerikanen hebben in ieder geval in het verleden gebruik gemaakt van geheime detentiefaciliteiten. Ook is niet uitgesloten, dat er thans of in de toekomst weer van dergelijke faciliteiten gebruik gemaakt wordt. President Bush heeft dit nooit willen uitsluiten. Nu is het niet zo moeilijk om dit te veroordelen. Dat de Amerikanen gedwongen worden om naar dergelijke praktijken te grijpen, duidt echter wel aan, dat er blijkbaar (nog) geen gepaste alternatieve juridische instrumenten beschikbaar zijn om de samenleving tegen potentiële terreurplegers te beschermen. Dààr ligt de werkelijke uitdaging. Hoe beschermen wij onze rechtstaat op een juridisch en rechtstatelijk verantwoorde wijze tegen lieden die deze rechtstaat willen vernietigen? Het zou mijn fractie veel waard zijn, indien daartoe alle energie wordt aangewend. Dat is vruchtbaarder dan het opgeheven vingertje richting de VS. Wil de regering aangeven, wat er op dit terrein, in samenwerking met de VS en anderen, nu precies wordt ondernomen?