Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Grote controle gestalde fietsen

Lochem, 04-07-2007 o De politie Lochem heeft dinsdag controles uitgevoerd bij het Staringcollege aan de Zutphenseweg en bij het station in Lochem. Van honderden fietsen werd gecontroleerd of ze mogelijk van diefstal afkomstig zijn en af ze wel op slot stonden.

Alle teams in het district IJsselstreek voeren deze maanden acties om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. In Lochem werden de controles uitgevoerd met ondersteuning van de stadswachten uit Zutphen. Hierbij werd gebruik gemaakt van kleine handcomputers, waarin alle aangiftes van gestolen fietsen zijn opgenomen.

Bij het Staringcollege viel het de agenten op dat veel fietsen niet op slot stonden. Ook hingen er diverse sleutels aan de sleutelbos in het slot, waaronder vermoedelijk ook huissleutels. Daarnaast bleken veel fietsen niet voorzien van een postcode. Dat maakt het terugbezorgen van de fiets, als die na diefstal ergens wordt aangetroffen, een stuk lastiger.

Een 40-tal fietsen werd aan een nader onderzoek onderworpen omdat ze overgespoten waren of opvallende schade vertoonden, wat mogelijk wijst op diefstal. Na controle in de computersystemen bleek geen van de fietsen als gestolen opgegeven.

De controle is in overleg met de leiding van het Staringcollege gehouden. Zij zullen ook de resultaten terugkoppelen naar de leerlingen en er op aandringen dat de leerlingen zorgvuldiger zijn in het achterlaten van hun fietsen in de stalling. Er is afgesproken om de controle op een later moment nog eens te herhalen.

Bij het station aan het Stationsplein werd een twintigtal fietsen aan een nadere controle onderworpen. Ook hier werden geen ontvreemde fietsen aangetroffen.

Sinds 1 juni, de startdatum van het project, is in het district IJsselstreek 75 keer aangifte gedaan van diefstal van een fiets. Dat zijn er een paar minder dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. In Lochem werd 4 keer aangifte gedaan. Om goed inzicht te krijgen roept de politie slachtoffers van diefstal op altijd aangifte te doen. Niet alleen vergroot dat de kans op het terugkrijgen van de fiets of het aanhouden van een dader, maar de politie kan dan ook goed inschatten waar extra toezicht nodig is. Aangifte kan via het internet www.politie.nl. maar ook op afspraak via 0900-8844.