Gemeente Wijk bij Duurstede

Alle kinderen met zwemdiploma van de basisschool!

"Geen kind van de basisschool zonder zwemdiploma". Met de basisscholen en de ouders van de leerlingen hoopt wethouder Aukje Boer deze slogan waar te maken. "Zwemonderwijs rekenen we in eerste instantie tot de verantwoordelijkheid van de ouders. Maar we vinden het belangrijk dat ieder kind de basisschool verlaat met een zwemdiploma.", aldus Aukje Boer.

Anders en goedkoper
Bij de begrotingsbehandeling vorig jaar november besloot de gemeenteraad om het schoolzwemmen anders en goedkoper te organiseren. Wethouder Aukje Boer is met deze opdracht aan de slag gegaan. Op haar initiatief heeft een werkgroep zich gebogen over de vraag hoe een en ander gerealiseerd kan worden. De nieuwe aanpak van schoolzwemmen moet vooral gericht zijn op kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. De werkgroep heeft onderzocht of het mogelijk is om de schoolzwemlessen, voor kinderen zonder zwemdiploma, onder schooltijd te laten plaatsvinden. Helaas blijkt dit organisatorisch niet mogelijk. Daarom is besloten in Wijk bij Duurstede te stoppen met schoolzwemmen. Ondertussen worden alternatieven onderzocht om toch zoveel mogelijk kinderen te stimuleren om naar zwemles te gaan. Voor de Wijkse scholen die niet meer gaan zwemmen is er voldoende ruimte in de gymzalen beschikbaar.

Zwemlessen buiten schooltijd
Om te voorkomen dat kinderen in de gemeente Wijk bij Duurstede zonder zwemdiploma van de basisschool komen, gaat de gemeente bevorderen dat de leerlingen uit groep 7 en 8 het komende jaar alsnog allemaal een zwemdiploma halen. Daarvoor komen speciale zwemlessen buiten schooltijd. Voor ouders van kinderen van de basisschool, die hun kinderen om financiële redenen niet naar particulier zwemonderwijs kunnen laten gaan, komt er de mogelijkheid om een beroep te doen op een tegemoetkoming in het kader van het minimabeleid. Bovendien onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om bijvoorbeeld de eerste zwemlessen gratis te maken.

Het schoolzwemmen in Langbroek, waar het percentage kinderen zonder zwemdiploma erg hoog is, en voor de Driehoek (speciaal onderwijs) blijft vooralsnog bestaan.

Binnenkort verschijnt er een folder met informatie over zwemonderwijs in Wijk bij Duurstede.