Gemeente Wijk bij Duurstede

Droog voorjaar: gevolgen voor nu?

In april viel er ongewoon weinig regen in Nederland. Door de regen van de afgelopen tijd neemt het watertekort langzaam af. Wat is de stand van zaken? Is er schade geweest door het droge voorjaar? Onze regio krijgt onder andere water via de Rijn. De waterstand in de Rijn was in april erg laag. Dat kwam omdat het afgelopen winter weinig heeft gesneeuwd in de Alpen, waardoor er weinig smeltwater in de Rijn zat. Maar het kwam ook doordat het bijna niet regende. Door de regen van de afgelopen tijd zijn de waterstanden in de Rijn weer bijna normaal. En ook de grondwaterstanden zijn inmiddels op de meeste plaatsen weer gestegen tot redelijk normale niveaus.

Landbouw
Had de landbouw veel last van de droogte in april? Het was immers zaaitijd. Gelukkig is voor het ontkiemen van zaden niet zo heel veel water nodig. Het was wel erg droog in het voorjaar, maar gelukkig niet zo extreem dat ontkiemen niet mogelijk was. Ook de grasoogst (veevoer) was gewoon goed. Het gras had vóór april al volop kunnen groeien. En de droogte maakte het juist makkelijker om voor de eerste keer te hooien.

De regen in mei zorgde ervoor dat de meeste landbouwgewassen inmiddels goed zijn gegroeid. Ook het gras kwam weer lekker op en is bijna klaar voor een tweede oogst. Kortom. De droogte heeft voor de landbouw geen nadelige gevolgen gehad.

Als er van de zomer weer een droge periode komt, kan dat wél een probleem worden. Niet omdat het in april al droog is geweest. Maar omdat 's zomers de gewassen volwassen zijn. Vooral knolgewassen, zoals aardappels en bieten, moeten dan genoeg water hebben, omdat de knollen anders niet voldoende groeien.

Natuur
Ook de natuur bleek wel tegen een stootje te kunnen. Er zijn altijd al droge periodes geweest. En de natuur herstelt daar meestal wel van. De vrees is dat door de klimaatveranderingen het aantal en de lengte van de droge periodes toeneemt. En dan kan een droge periode wel invloed hebben op de natuur. Vooral op kwetsbare natuurgebieden.

Maatregelen
De schade viel in het voorjaar dus mee. Maar de overheid blijft alert. Zeker in de zomer kunnen problemen voor de landbouw en de natuur ontstaan. En blauwalg en botulisme kunnen vooral 's zomers de zwempret bederven.